Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen kulttiteatteri täyttää 50 vuotta ja palkkaa lisää näyttelijöitä – Vilma Melasniemi: "Sen mitä valitaan tehtäväksi on tunnuttava tärkeältä juuri nyt"

Teatteri: KOM-teatteri palkkaa lisää näyttelijöitä.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävällä KOM-teatterilla menee hyvin. Tuoreen tiedon mukaan kulttiteatteri palkkaa neljän nykyisen näyttelijän lisäksi kaksi uutta näyttelijää.

Vilma Melasniemi, 47, aloitti KOM-teatterissa jo 12 vuotta sitten. Rakkaus omaan teatteriin on roihunnut kiivaana.

– Minua on hirveästi viehättänyt KOMin ensemblemäinen tapa tehdä töitä. Meillä on hyvin tiivis joukko, jonka tekemiset ovat yhdessä aina enemmän kuin osiensa summa, Melasniemi tunnustaa.

Melasniemen mukaan teatterin ei aina tarvitse kertoa tarinoita köyhistä ja kärsivistä.

– On kuitenkin pidettävä terävänä ymmärrys siitä, ihminen on haavoittuva ja että yhteisö voi joko suojella tai rankaista häntä.

– Meillä ei ole vaihtoehtona tehdä teatteria siten, että tiistaina vedettäisiin musikaalia ja sitten torstaina vaihteeksi draamaa. Sen mitä valitaan tehtäväksi on tunnuttava tärkeältä juuri nyt, Melasniemi hehkuttaa.

Teatterissa ei aina tarvitse toimia vihan vimmalla.

Vuosikymmenet ovat muuttaneet niin KOM-teatteria kuin koko suomalaista näyttämötaidetta.

KOM perustettiin aikanaan ”byrokratian vastaiseksi teatteriksi”, jolla ei ollut omaa tilaa, mutta kasvava määrä katsojia ympäri Suomea.

Kuluvana vuonna Marja Packalén ja Pirkko Saisio kiertävät Valehtelijan peruukki -esityksen merkeissä.

– Minäkin toivon voivani vielä hypätä kassien kanssa pakettiautoon ja lähteä kiertueelle maakuntiin, Melasniemi haaveilee.

Vuoden alussa taiteellisena johtajana aloittanut Lauri Maijala, 34, on vakuuttunut siitä, että KOM on säilyttänyt tärkeän roolinsa kulttuurin kentällä.

– Aika, aiheet ja estetiikka muuttuvat vuosien varrella, mutta yksi säilyy taatusti KOMissa. Se on tieto siitä, että jokainen esitys on aina yhteiskunnallinen puheenvuoro, Maijala muistuttaa.

– Kun tiedostetaan se, että teatteri voi vahvistaa tai muuttaa yhteiskunnan rakenteita, silloin näyttämöllä otetaan väistämättä kantaa ajan ilmiöihin.

Maijala korostaa, että ollakseen kantaaottava näytelmissä ei väistämättä tarvitse heiluttaa punalippuja.

– Toimimme tietenkin aina kulloisenkin aiheen ja tilanteen mukaan. Kyllä me myös jatkossa katsomme, kuinka vihaisesti sitä nyrkkiä pitää näyttämöllä puristaa, Maijala naurahtaa.

– Eikä teatterissa tarvitse toimia jatkuvasti vihan vimmalla. Usein on tilanteita, jolloin on parempi edetä rakkauden voimalla.

KOM-teatterin juhlanäytelmä on Maijalan ohjaama ja Jussi Kylätaskun kirjoittama kertomus Runar ja Kyllikki, joka saa ensi-iltansa 12. helmikuuta.

Ensi marraskuussa Kulttuuritalolla pidetään puolestaan juhlakonsertti, johon kootaan mittava määrä KOM-teatterissa vaikuttaneita taiteilijoita koko 50-vuotisen taipaleen varrelta.

– Silloin lavalle nousevat kaikki, jotka suinkin kynnelle kykenevät, Maijala myhäilee.

Juttua muokattu 25.1.: Juhlakonsertti on marraskuussa, ei lokakuussa.