Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Länsisatama sumppuuntui virolaisista – peräti 6500 matkustajaa tuli tiistaina laivoilla, vain muutamat kävivät koronatestissä

Helsingin satamiin saapui tiistain aikana peräti lähes 6 500 matkustajaa, joista valtaosa oli virolaisia, jotka saapuivat Länsisatamaan. Syy selvään piikkiin matkustajamäärissä viime päivinä on se, että maahantulon rajoituksia kiristettiin Suomessa viime yönä eli 27. tammikuuta kello 00.00 alkaen. Kiristyneiden rajoitusten tultua voimaan Suomeen saapuvassa liikenteessä Schengen-alueen sisärajoilla sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne, eli yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä työmatka Suomeen.

Valtioneuvoston päätökseen perustuva rajanylitysliikenteen kiristys johti esimerkiksi siihen, että virolaiset rakennustyöntekijät eivät voi matkustaa Suomeen, päätös on voimassa 25. helmikuuta asti.

– Sunnuntaina 24. tammikuuta Suomeen saapui Helsingin satamien kautta 4 815 henkilöä, maanantaina 25. tammikuuta Helsingin satamien kautta saapui Suomeen yhteensä 3 782 henkilöä, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola.

Helsingin satamiin saapuu matkustajia tällä hetkellä Länsisataman lisäksi Katajanokalle ja Vuosaareen.

– Liikennemäärissä Länsisatamaan oli odotetusti selkeä piikki erityisesti tiistaina 26. tammikuuta, juuri ennen rajanylitysliikenteen kiristämistä koskevan päätöksen voimaanastumista. Merkittävä osa Virosta tulleista oli liikkeellä autolla. Korona-ajan normaali matkustajaliikennemäärä Helsingin satamassa pelkästään Suomeen saapuvan liikenteen osalta on viime viikkoina ollut noin 17 000–20 000 henkilöä per viikko, Simola jatkaa.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo, että Helsingin satamissa olevien Helsingin kaupungin terveysneuvontojen kautta koronavirustesteihin on ohjautunut vain vähän väkeä viime päivinä. Koronatesti on matkustajalle vapaaehtoinen.

– Tämän viikon maanantaina ja tiistaina satamien terveysneuvontojen kautta testeihin ohjautui vain muutamia henkilöitä eli alle 10 henkilöä per satama päivää kohden, Turpeinen sanoo.

Ennen 27. tammikuuta Helsingin kaupungin toimesta on ollut koko ajan kesästä lähtien kaikissa satamissa terveysneuvonta, jonka kautta on saanut lähetteen koronatestiin.

– Lisäksi olemme tehneet yksittäisiä satamaseulontoja ja testauksia laivamatkan aikana. Viimeksi olimme mukana Virosta tulevilla laivoilla perjantaina ja lauantaina 22.–23. tammikuuta, osallistumisprosentti testiin oli 16,6 prosenttia, Turpeinen jatkaa.

Matkustaja saa testituloksen koronatestistä keskimäärin noin 15 tunnissa, kuitenkin alle vuorokaudessa.

– Testitulos tulee tekstiviestillä. Jos se on positiivinen, epidemiologisesta toiminnasta otetaan heti henkilöön yhteyttä, tiedustellaan vointi ja annetaan ohjeet eristäytymisestä. Lisäksi aloitetaan jäljitystyö eli keitä asianosainen tartunnan saanut on mahdollisesti altistanut ja nämä kontaktoidaan ja asetetaan karanteeniin, Turpeinen kertoo käytännöstä.

Keskiviikkoaamuna Länsisatamassa oli vielä noin 15 epäselvää tapausta maahantulon edellytysten suhteen. Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehet selvittelivät heidän osaltaan esimerkiksi sitä, ovatko he tulossa Suomeen töihin, jotka ovat yhteiskunnan tai huoltovarmuuden suhteen välttämättömiä.

– Jos maahantulon edellytykset eivät täyty, heidät käännytetään maasta, Mikko Simola sanoo.

Virosta saapui Suomeen laiva myös kello 00.30 aikaan keskiviikon puolella, eli puoli tuntia sen jälkeen kun maahantulon rajoituksia kiristettiin.

– Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa oli myös Tallinnan satamassa informoimassa Suomeen pyrkiviä matkustajia 27. tammikuuta tapahtuvasta maahantulorajoitusten kiristämisestä. Eilen illalla 43 Suomeen pyrkinyttä henkilöä muutti matkasuunnitelmiaan tämän informointimme seurauksena, Simola kertoo.

– Näin kyettiin sujuvoittamaan rajatarkastuksia Helsingin satamassa matkustajien, liikenteenrajoittajien ja rajaturvallisuusviranomaisen edun mukaisesti, apulaiskomentaja Simola jatkaa.