Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona voi tarttua lemmikkieläimeenkin – ainakin nämä lajit ovat tartunnalle alttiita

Koronavirus voi tarttua myös lemmikkieläimiin ja tarhattuihinkin eläimiin. Ruokaviraston mukaan tartunnan saaneet lemmikit ovat läheisessä kontaktissa covid-19 -tautiin sairastuneen henkilön kanssa.

Kokeellisissa tutkimuksissa ainakin kissojen, koirien, frettien, kanien ja hamstereiden on todettu olevan alttiita sars-cov-2 -virustartunnalle, Ruokavirasto tiedottaa.

Turkiseläimistä erityisesti minkit ovat tartunnalle herkkiä. Suomessa ei sars-cov-2 -virusta ole toistaiseksi havaittu turkiseläimissä.

Tartunnan saaneilla koirilla ja kissoilla ei yleensä ole havaittu mitään oireita. Joissakin tapauksissa kissoilla on kuitenkin esiintynyt esimerkiksi hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita.

Ruokavirasto toteaa, että tämänhetkisen tiedon perusteella sars-cov-2 -viruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on hyvin harvinaista eikä näillä tartunnoilla vaikuta olevan merkitystä covid-19 -taudin leviämisessä. Riski tartunnan siirtymisestä eläimestä ihmiseen on myös hyvin pieni.

Lemmikkien ja eläintarhaeläinten lisäksi pelkona on, että korona leviäisi myös luontoon, kertoo Yle. Toistaiseksi sellaisesta ei ole mitään merkkejä. Ylen mukaan ylipäätään koko taudista tiedetään vielä kovin vähän. Ei edes sitä, mihin kaikkiin eläimiin tauti ylipäätään voi tarttua.

Yle kävi Korkeasaaren eläintarhassa, jossa lumileopardit ja muutkin kissapedot ovat pysyneet terveinä koronaviruspandemian aikana.

Maailmalla lumileopardit, tiikerit ja leijonat ovat covid-19 -tartuntoja saaneet. Lähimmät leijona- ja tiikeripotilaat ovat Virossa ja Ruotsissa.

– Kliiniset tapaukset eli epäillyt tartunnat on tutkittu. Yleensä ne ovat korreloineet sen kanssa, mikä on yleinen tautitilanne siinä maassa. Sellaisissa maissa, joissa on paljon ihmistapauksia, on ollut myös eläintarhaeläimissä koronaa, kertoo Ylelle Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa.

Sainmaan mukaan eläintarhojen verkostot pitävät paljon yhteyksiä myös koronan suhteen. Varsinaista julkaistua tutkimustietoa koronasta ja eläimistä on kuitenkin vielä varsin vähän. Se kuitenkin tiedetään, että juuri kissapedot näyttäisivät saavan taudin herkästi.

Kissaeläimissä on todettu eniten eläintarhoissa, ja tiedetään myös että korona voi tarttua ihmisapinoihin, jotka ovat hyvin lähisukua ihmisille, Sainmaa toteaa Ylen uutisessa.

Kolmannes lemmikin omistajista oli huolissaan koronatilanteesta nimenomaan lemmikin hyvinvointiin liittyen, ilmeni digitaalisen eläinklinikan FirstVetin kyselyssä joulukuussa. Kyselyyn vastasi lähes 500 lemmikin omistajaa, joista yli 80 prosentilla on koira.

Vastaajat eivät kuitenkaan olleet huolissaan, että lemmikki saa covid-19 -tartunnan tai että voisi itse saada koronatartunnan lemmikiltään. Lähes kaikki eli 96 prosenttia vastaajista kertoi, että lemmikin omistaminen on lisännyt omaa hyvinvointia pandemian aikana.

– Suurimpana huolena pinnalle nousi, mitä lemmikille tapahtuu, jos itse joutuu esimerkiksi sairaalaan eikä lemmikille ole hoitajaa, tai jos joutuu karanteeniin ja lemmikki sairastuu, FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen kertoo tiedotteessa.

Tammisen mukaan ihmisiä huoletti myös, josko eläimen voi antaa hoitoon toiselle ihmiselle, jos itse sairastuu.

Valtaosa vastaajista kaipasi lisää tietoa koronaviruksen vaikutuksista eläimiin.

Koronan aikana lemmikki on syytä pitää kaukana sairastuneista, neuvoo Ruokavirasto.

Erityisesti kissojen ja frettien, hoidossa on varmuuden vuoksi hyvä noudattaa erityisen hyviä hygieniakäytäntöjä, ja välttää läheistä kontaktia eläimeen, esimerkiksi eläinten suukottelua, tai oman ruokansa jakamista eläinten kanssa.

Covid-19 -tartuntaan sairastuneen henkilön kissat tulisi pitää sisätiloissa, eikä niiden saa antaa olla kontaktissa muiden talouksien kissojen kanssa.