Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkasajan nurinkurisuus: termostaatteja neuvotaan säätämään pienemmälle – tässä syy

Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisen kovasta pakkasesta nyt koko Suomen eteläisemmässä osassa. Pakkasvaroitus on voimassa vielä huomenna lauantaina. Kovilla pakkasilla moni lisää kotinsa lämmitystä laittamalla lämpöpattereihin lisää lämpöä, mutta DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmen mukaan kannattaa tehdä päinvastoin, ainakin ympäristösyistä.

– Kun lämpöpattereita säädetään kovalla pakkasella pienemmälle, saadaan leikattua kulutushuippuja ja vältettyä polttoöljyn käyttöä. Termostaatit voi kääntää takaisin päälle, kun asunto alkaa tuntua viileältä, kertoo Lietsalmi DNA:n tiedotteessa.

– Lämmitystä voi muutenkin säätää pienemmälle esimerkiksi öisin tai poissa ollessa. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20–22 astetta. Älä kuitenkaan pidä vähän käytettyjä sisätiloja ja huoneita pitkään täysin kylminä, sillä tuolloin niihin voi kertyä kosteutta, hän jatkaa.

Kovat pakkaset näkyvät epäekologisina piikkeinä kaukolämmön tuotannossa ja voi jopa kaksinkertaistaa kulutuksen verrattuna pikkupakkaseen. Iso lämmityksen tarve pakottaa kaukolämpöyhtiöt käynnistämään pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla toimivia varavoimaloita, minkä vuoksi ilmastopäästöjen kasvu kertaantuu. Siksi lämmityksen säätäminen pienemmälle fiksusti on erityisen tärkeää kovilla pakkasilla.

On myös asioita, joita paukkupakkasilla tulee välttää.

– Kovimmilla pakkasilla ei kannata tuulettaa lainkaan. Jos pakkasta on vähemmän, tuuleta mahdollisimman nopeasti ja mieluusti ristivedolla. On myös faktaa, että merkittävä osa kodin lämmöstä voi karata ikkunoiden kautta ulos. Vetoisuuden takia sisälämpötilaa nostetaan helposti liian korkeaksi. Ikkunoiden ja ovien tiiviys kannattaa tarkistaa tunnustelemalla, sillä tiivisteiden kuntoa ei välttämättä näe vain silmämääräisesti, Lietsalmi neuvoo.

Vuositasolla yhden asteen tiputtaminen laskee lämmityskuluja tiedotteen mukaan noin viisi prosenttia. Viileässä makuuhuoneessa myös nukkuu tutkitusti paremmin kuin kovin lämpimässä.

Tiedotteessa neuvotaan säästöihin myös muun muassa seuraavalla tavalla:

Sulje turhat lämmitykset

Osan tiloista voi jättää kokonaan kylmilleen kovalla pakkasella. Ulkovarastot eivät tarvitse kuivana pysymiseen lämmitystä kovalla pakkasella. Pakkasilma on kuivaa eikä edistä kosteusvaurioita. Lämmitys pitää kuitenkin säätää päälle, kun lämpötila lähestyy nollaa.

Sisätiloissa vähän käytetyt kodin tilat ja esimerkiksi porraskäytävät voi säätää viileämmiksi. Älä kuitenkaan pidä vähän käytettyjä sisätiloja ja huoneita pitkään täysin kylminä, sillä tuolloin niihin voi kertyä kosteutta.