Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingissä tarjottu puhelimitse olemattomia koronarokotuksia – Johtajalääkäri: "Jonon ohi ei pääse eikä rokotusaikaa varata tekstiviestillä"

Helsingin kaupunki varoittaa huijauksista, joissa uhreille on puhelimitse tarjottu aikaa koronarokotukseen.

Kaupungin tietoon on tullut yksittäisiä tapauksia, joissa kuntalaisille on laitettu tekstiviesti tai soitettu ja tarjottu aikaa olemattomaan koronavirusrokotukseen.

– Nämä ovat todella harmillisia tapauksia ja olemme olleet näistä yhteydessä poliisiin. Helsinkiläinen ei voi esimerkiksi varata rokotusaikaa tekstiviestin kautta, kertoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo.

Rokotuksia annetaan kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

– Jonon ohi ei ole mahdollista päästä ja rokotukset ovat kaikille helsinkiläisille maksuttomia, Lukkarinen tähdentää.

Koronarokotuksia annetaan Helsingissä pääsääntöisesti vain keskitetyissä rokotuspisteissä.

Rokotusajan voi omalla vuorollaan varata vain verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300. Muita ajanvarauskeinoja ei toistaiseksi ole.

Varatusta rokotusajasta saa vahvistuksen tekstiviestillä.

Jos epäilee saaneensa huijaussoiton, huijausviestin, tai rokotusaikaa on tarjottu muuta kautta, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin.

Poliisin viestinnästä kerrotaan, että jos rokotuksen tarjoaminen tai ajanvaraus vaikuttaa huijaukselta, siitä kannattaa ilmoittaa poliisille esimerkiksi sähköisellä vinkki-ilmoituksella. Näin tapaukset tulevat poliisin tietoon.

Rikosilmoitus kannattaa tehdä, jos joku esimerkiksi esiintyy hoitajana, pääsee sisälle kotiin ja anastaa omaisuutta, esimerkiksi rahaa. Hätätilanteissa kannattaa soittaa 112, muistutetaan poliisin viestinnästä.

Kaupunki viestii rokotuksista monessa eri kanavassa. Viestintää kohdennetaan aina kulloinkin rokotettavaan ryhmään kuuluville.

– Olemme esimerkiksi postittaneet 85 vuotta tänä vuonna täyttäville ja sitä vanhemmille helsinkiläisille tiedotteen, jossa kerrotaan tarkempia tietoja rokotuksesta. Postitamme tiedotteen nyt myös rokotusvuoroon tuleville 80-84 -vuotiaille, Lukkarinen kertoo.

Asiakaskirjeiden lisäksi rokotuksista kerrotaan myös koronarokotus.hel.fi -sivulla ja kaupungin sosiaalisen median kanavissa. Rokotuksista julkaistaan myös lehti-ilmoituksia.

Koronarokotuksen ajanvarauksen takaisinsoitot tulevat ajanvarausnumerosta 09 310 46300.

Viime viikolla uutisoitiin huijauksena tapausta, jossa Kuopiossa asuva ikäihminen oli saanut puhelinsoiton ja hänelle oli tarjottu koronarokotetta. Poliisin mukaan soittaja oli kertonut rokotteen hinnaksi 12 euroa.

Sittemmin selvisi, että asian taustalla oli kotisairaanhoito, eikä asiaan liittynyt minkäänlaista huijausta vaan kyse oli koronarokotetta haluavien ennakkokartoituksesta.