Arvostettu metsälähiö muuttuu, lisää asuntoja sadoille – Uusi asuinalue tekee nimellään pesäeroa vanhaan Vuosaareen

Rakentaminen: Kurkimoisio lienee monelle helsinkiläiselle tuntematon asuinalue. Nimellä halutaan kuitenkin erottaa Keski-Vuosaaren uusi ja vanha alue toisistaan.

Keski-Vuosaareen Kurkimoision alueelle on suunnitteilla kerrostaloja noin 350 asukkaalle. Kurkimoisio ei ehkä sano valtaosalle helsinkiläisistä mitään, mutta sillä nimellä edellinenkin asemakaavan muutos on tehty 2000-luvun alussa. Pienalueista puhuttaessa alue on kuitenkin Keski-Vuosaarta.

– Suurin osa Keski-Vuosaaresta on 1960–70-luvulla rakentunutta metsälähiöaluetta. Kurkimoisiota on taas rakennettu 2000-luvun alussa. Kun nämä viimeisimmät vaiheet on tehty, on haluttu luoda eroa, että kyseessä ei ole niin sanottu vanha Keski-Vuosaari, kaavoituksen arkkitehti Jussi Ukkonen Helsingin kaupungilta sanoo.

Kaavoitettava alue on Kurkimoision puiston ja Mustavuoren reunassa.

Asuinalueelle on tekeillä toinen asemakaavan muutos, jossa rakentamattomille tonteille suunnitellaan 16 800 kerrosneliömetriä asuntoja. Kaava oli tiistaina toista kertaa kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä.

Kaavaehdotukseen jätettiin useampi muistutus.

– Pääosassa niistä viereisten talojen asukkaat olivat pahoillaan sitä, että lähiluontoa tuhoutuu. Tämä on kuitenkin ollut rakentumattomana tonttimaana. Kun heidänkin asuintalonsa on kaavoitettu ja rakennettu avokallion päälle, samalla on kaavoitettu myös viereiset tontit, Ukkonen kertoo.

Viherrakentaminen ei korvaa olemassa olevaa avokalliota.

Uudessa asemakaavamuutoksessa on keskitytty kerrostalojen viherrakentamiseen. Kyseessä on viherrakentamisen kehityshanke, jossa toteutetaan uudenlaisia viherkattorakenteita asuinrakennusten kattopinnoille ja parvekkeille. Viherrakenteet toteutetaan poikkeuksellisen laadukkaasti ja runsaasti. Viherkatolla voi kuljeskella ja viljellä. Lajeja on monipuolisemmin ja runsaammin kuin yleensä.

Halutaanko monipuolisella viherrakentamisella tyynnytellä niitä, joita suututtaa, että oma lähimetsä ja -luonto menee rakentamisen alle?

– Se on kaikille selvää, ettei viherrakentaminen korvaa sitä olemassa olevaa avokallioaluetta. Olemme pyrkineet varmistamaan kaavatason suunnitellulla, että rakentamisvaiheessa louhinnat tehdään tarkasti, ettei tuhota yhtään sen enempää kalliota, mitä tarvitsee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut