Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punavuorelainen Miia oli 37-vuotias kun jäi leskeksi yllättäen – "Mies kaatui syliini ja ensin luulin, että hän pilaili"

Elämä: Suomessa on satoja, jotka ovat menettäneet puolisonsa jo hyvin nuorena. Helsinkiläinen Miia Saurén on yksi heistä.

Maaliskuu 2013 muutti punavuorelaisen Miia Saurénin, 45, elämässä kaiken.

Hän heräili miehensä Lexi Lehtosen kanssa ja mietti vuoteessa, kuinka yhteinen vapaapäivä sujuisi parhaiten.

– Lexi sai siinä vuoteessa massiivisen sydäninfarktin ja kaatui syliini. Ensin luulin, että hän pilaili, mutta sitten tajusin, että nyt on tosi kyseessä.

– Ambulanssi oli paikalla hyvin nopeasti ja Lexi kiidätettiin sairaalaan.

Infarkti oli kuitenkin ollut niin vakava, että hoito ei pelastanut: yhdentoista päivän kuluttua Lexi lähti tästä maailmasta 57-vuotiaana.

Miia putosi tyhjyyteen. Hän oli 37-vuotias ja leski.

Ystävilläni oli perheet, mutta minä valitsin miehelleni ruumisarkkua.

Seuraavista päivistä Miialla on vain hämäriä muistikuvia.

– Kuuteen yhteiseen vuoteen mahtui valtavan paljon yhteistä tekemistä, joten minulta lähti elämästä käytännössä kaikki pois.

– Emme olleet naimisissa, joten minulle jäi leskenä velvollisuuksia, muttei juurikaan oikeuksia.

Lexin kuoleman jälkeen Saurén joutui viranomaisten kanssa mittavaan paperisotaan.

– Hän oli asunut elämänsä aikana yli 20 eri osoitteessa, joten virkatodistuksia piti hankkia perunkirjoitusta varten lukematon määrä.

Puolisonsa varhaisessa vaiheessa menettäneiden tukiverkostona toimii Nuoret Lesket ry, joka kokoontuu säännöllisesti myös Helsingissä.

– Kun Lexi kuoli, menin nuorille leskille tarkoitettuun vertaistukiryhmään keskustelemaan tilanteestani. Ne olivat hyviä tapaamisia, joissa ei väistelty suurtakaan surua, Miia kertoo.

– Silloin ryhmä oli minulle tosi tarpeellinen, mutta myöhemmin olen käsitellyt menetystäni itsekseni. En ole halunnut jäädä vellomaan Lexin kuolemaa, vaikka hän on edelleen mielessäni usein.

Lexin poismeno ei karkottanut Saurénin ystäviä, mutta laittoi hänet kuitenkin erikoiseen tilanteeseen.

– Onhan se hirvittävää ajatella, että muilla samanikäisillä ystävillä on omat perheet kaikenlaisine menoineen, mutta nuori leski joutuu valitsemaan ruumisarkkua.

– En tietenkään voinut nuorempana mitenkään kuvitella, että olisin leski jo alle 40-vuotiaana, mutta elämä nyt meni kuitenkin näin.

Nyt Saurénin rinnalla kulkee uusi puoliso, jonka hän tapasi viitisen vuotta sitten.

– Tällä hetkellä elämääni kuuluu hyvää, Saurén kertoo.