Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Virusvariantteja näyttää olevan jo lähes puolet koronatapauksista – Hus haluaa pienentää yleisötilaisuuksien henkilömäärän kuuteen

Koronaviruksen aiheuttama epidemiatilanne pahenee Uudellamaalla. Erityisesti virusvarianttien määrä on kasvanut viime viikkoina rajusti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan nykyisiä rajoituksia ei voida vähentää, vaan niitä tulee jatkaa täysimääräisinä. Myös yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärää tulisi pienentää.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla tutkituista näytteistä noin 46 prosentissa löytyi niin sanottu S-geeninegatiivisuus, joka lähes poikkeuksetta osoittaa, että kyse on virusvariantista. Aiemmilla viikoilla löytö oli tehty 31 prosentissa ja 9 prosentissa näytteistä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että virusvariantit leviävät kiihtyvään tahtiin Uudellamaalla. Viimeisen parin kuukauden aikana on havaittu laajoja tartuntaketjuja, joissa jopa kymmeniä henkilöitä on sairastunut lyhyessä ajassa. Virusvarianttitartunnan saaneilla ei ole enää käytännössä kytköksiä ulkomaanmatkailuun, vaan tartunta on saatu kotimaassa, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin tiedotteessa.

Hus tutkii kaikista positiivisista koronavirusnäytteistä uudet, epidemian leviämisen kannalta merkittävät koronavirusvariantit.

Kaikki olemassa olevat rajoitukset tuleekin Husin näkemyksen mukaan pitää voimassa ja myös lisärajoituksia tulee vakavasti miettiä.

– Viime viikolla Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa esitimme, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee päätöksen, jossa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on kuusi aiemman kymmenen sijaan. Osa osallistujista halusi aikalisän ennen päätöstä, toteaa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Hän toivoo, että asiasta saadaan huomisen torstain kokouksessa yksimielinen esitys aluehallintovirastolle päätettäväksi.

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Husin alueella jo muutaman viikon ajan.

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin saman verran kuin viime vuoden huippuviikkoina eli yli 1 650 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut 182:een 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon ajalta.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut vakaa Husin alueella useita viikkoja. Viime viikonloppuna potilaiden määrässä tapahtui nousua.

– Muutaman päivän perusteella ei kannata vielä tehdä johtopäätöksiä, mutta yhdistettynä muihin kasvaneisiin lukuihin, tilanne on huolestuttava, sanoo Mäkijärvi tiedotteessa.