Katri Suomelaa ei haittaa myyjättömyys alueelle avautuneessa kaupassa – "Voi sen maitotölkin käydä hakemassa, jos se puuttuu"

Ostokset: Helsinkiin on tullut lisää ilman myyjää toimivia itsepalvelukauppoja.

Talinrantaan helmikuun puolessa välissä ilmestyneessä itsepalvelukaupassa on hiljaista. Ei myyjää, ei asiakkaita juuri sillä hetkellä, vain hyllyt täynnä elintarvikkeita ja tavaroita, kuten maitoa, välipaloja, vessapaperia ja pesuaineita. Henkilökunnalle voi kuitenkin jättää terveisiä palautelaatikkoon.

Kesällä Kuninkaantammeen itsepalvelukaupan avannut Suomen Korttelikauppa on laajentanut viime vuoden lopulla Katajanokalle ja myös Espooseen Olariin ja Painiittyyn. Tänä vuonna kauppoja on myös tulossa Vantaan Keimolanmäelle ja Helsinkiin.

– Tavoitteemme ovat korkealla, mutta menemme askel kerrallaan, tosin pikamarssia. Ensin tavoitteena on valloittaa pääkaupunkiseutu, sitten muita isompia kaupunkeja Suomessa ja sitten vuorossa ovat ulkomaat, kertoo Suomen Korttelikauppa Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Sanna Mäenpää.

Yritys hakee sijoittajia, joiden avulla se pystyy varmistamaan kansainvälistymisen 2–3 vuoden aikavälillä.

Talinrannan kaupan ohi kävelee Katri Suomela Leo-poikansa kanssa. Vasta muutama kuukausi sitten Talinrantaan muuttanut Suomela ei ole vielä poikennut Korttelikaupassa, mutta tutustunut siihen sen jälkeen, kun se Taiteentekijänkadulle ilmestyi.

– Tämä on varmasti ihan tarpeen, kun Munkkivuoressa ovat ne lähimmät kaupat. Voi sen maitotölkin käydä hakemassa, jos se puuttuu. Uskon, että tätä tulee käytettyä, jos on jokin tietty tarve. En tosin ole katsonut noita hintoja, mutta ei se yhdestä maitotölkistä jää kiinni, hän toteaa.

Voi sitten sen maitotölkin käydä hakemassa jos se puuttuu.

Suomelan perheellä ei ole autoa, joten hän pitää lähikauppaa kätevänä. Jos Suomela olisi kuitenkin saanut valita, olisi hän mieluummin ottanut Talinrantaan perinteisen pienen marketin, koska niissä valikoima on suurempi kuin Korttelikaupassa.

Ensimmäinen Korttelikauppa avautui Kuninkaantammeen kesällä, ja jo syksyllä yritys päätti laajentaa.

– Huomasimme, että löytyy joukko asiakkaita, jotka ovat valmiita käymään uudenlaisessa kaupassa ja saimme todella paljon myös uusia ideoita, joiden avulla voimme parantaa kauppakonseptia, Mäenpää sanoo.

Uudessa konseptissa on aina haasteita, joita on ratkottu ja ratkotaan Mäenpään mukaan edelleen. Esimerkiksi kerran alueen internetyhteysongelman vuoksi kaupassa ei pystynyt maksamaan.

– Kaikilla yleisimmillä pankki-, luotto- ja lähimakukorteilla voi maksaa. Haasteita on aiheuttanut, että eri pankeilla on erilaisia toimintatapoja ja sen lisäksi kortinhaltija voi vielä muokata kortin ominaisuuksia, Mäenpää kertoo.

Kaupan ohi kävellyt Katri Suomela ei harmistu siitä, että kaupassa ei ole henkilökuntaa. Kun ostettavana on yksi tuote ja asiointi on muutenkin nopeaa, itsenäinen asiointi ei haittaa.

Sanna Mäenpään mukaan osa asiakkaista ovat toivoneet palautteissaan henkilökuntaa ja käteisellä maksamista. Toiset taas pitävät konseptia osana tulevaisuutta.

Itsepalvelukaupat näyttävätkin tulleen jäädäkseen. Nesteen Easy Deli -itsepalvelukauppa avattiin viime vuonna Helsingin keskustaan Ratakadulle. Easy Deli ja Korttelikauppa käyttävät hieman eri tekniikkaa itsepalvelun toteuttamiseen. Nesteellä asioimiseen on ladattava puhelimeen mobiilisovellus. Ostokset maksetaan Applen tai Googlen sovelluksilla tai maksukortilla.

Korttelikaupassa kaapin saa avattua maksukortilla. Jokaisen kaapin avaamista varten kortilta menee 25 euron katevaraus, mutta lopulta kortilta veloitetaan vain ostettujen tuotteiden verran. Käytäntö on tuttu bensa-automaateilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut