Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-kauppias Pauli kertoo, kuinka harva maksaa ostoksensa Helsingissä enää käteisellä – "Erittäin pientä"

Talous: Lähimaksu löi nopeasti itsensä läpi helsinkiläisten kauppojen kassoilla.

Setelit ja kolikot kierähtävät nykyisin yhä harvemmin kauppojen kassoille maksutapahtumien yhteydessä.

Ennen koronaepidemiaa käteisen rahan käyttö vähentyi keskimäärin kymmenkunta prosenttia vuodessa – nyt tahti on entisestään kiihtynyt.

– Kyllä muutos on aivan selvä: käteisen käyttö on meidän kaupassamme jo erittäin pientä, kertoo Konalan K-supermarketin kauppias Pauli Jaakola.

– Kaikesta myynnistä korkeintaan yhdeksän prosenttia tehdään meillä käteisellä.

Uusi suomalainen kauppaketju pyysi asiakkaita äänestämään tuotteita hyllyyn – näin Top3-listat eroavat eri puolilla Helsinkiä

Korona-aika on vauhdittanut muutosta, kun kaupat ryhtyivät suosittelemaan asiakkailleen korttimaksamista käteisen asemesta.

Myös käteisen rahan nostaminen automaateista on vähentynyt Helsingissä vahvasti.

Osuuspankkien korteilla tehtävät nostomäärät ovat kutistuneet jo pitkään noin kymmenesosan joka vuosi, mutta koronapandemia on tässäkin tapauksessa vauhdittanut kehitystä.

– Tammikuussa käteisnostoja tehtiin OP:n korteilla lähes 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi aiemmin, kertoo Helsingin Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Jarmo Viitanen.

Yritysten päiväkassatilitysten määrän supistuminen on vieläkin rajumpaa. Osaltaan tähän on vaikuttanut se, että kevyet maksupäätteet ovat löytäneet tiensä yhä usempaan kioskiin ja kivijalkaliikkeeseen.

K-kauppias Pauli kertoo, kuinka harva maksaa ostoksensa Helsingissä enää käteisellä – "Erittäin pientä"

Asiakkaat vilauttavat kassoilla korttiaan entistä enemmän nimenomaan lähimaksamisen merkeissä. Sitä pidetään helppona ja luotettavana maksutapana.

– Lähimaksujen osuus oli meillä viime vuonna jo noin kaksi kolmasosaa kaikista korttiostojen lukumäärästä, kun vielä vuonna 2019 se oli alle 60 prosentttia, Viitanen laskee.

Nordean korteilla lähimaksaminen on Osuuspankkia suositumpaa.

– Kaikista korttimaksuista jopa 80 prosenttia tapahtuu lähimaksamisella. Määrä olisi varmasti suurempi, jos lähimaksuissa ei olisi 50 euron ylärajaa, arvioi Nordean Helsingin toimipaikan johtaja Sami Hämäläinen.

Mobiilimaksujen yhteenlaskettu osuus on kasvanut Helsingissä rajusti: viime vuonna niiden määrä paisui OP:ssä peräti 70 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Nordeassa mobiilimaksamista on tutkittu viimeksi vuonna 2019.

– Joka neljäs asiakas käytti tuolloin maksamiseen kännykkää ja määrä kasvaa kaiken aikaa, arvioi Hämäläinen.

Uudet maksutavat syrjäyttävät helppoudellaan käteismaksua entisestään. Tulevaisuudessa esimerkiksi älykellot ja -sormukset lisäävät todennäköisesti maksettaessa suosiotaan.

– Minulla itselläni on älykello, johon on kytketty maksuominaisuus. Ja uskon, että kun rfid-tekniikka kehittyy, sekin löytää oman käyttäjäkuntansa, kauppias Pauli Jaakola arvioi.

Rfid-tekniikalla tarkoitetaan radiotaajuista etätunnistusta, joka mahdollistaa tuotteiden maksamisen ilman erillisiä laitteita.

Sami Hämäläisen mukaan käteisellä on silti omat etunsa.

– Osa kuluttajista haluaa edelleen pitää seteleitä aivan konkreettisesti kädessään. Ymmärrän sen hyvin, sillä se luo tiettyä turvallisuuden tunnetta tietylle ikäryhmälle, Hämäläinen pohtii.

– En usko, että käteinen häviää Suomesta lähitulevaisuudessa mihinkään, siitä monet asiantuntijat ovat samaa mieltä.