Malmin jättihanke on edennyt hitaasti – urheiluseurat toiveikkaita että rakentaminen voisi alkaa loppuvuonna

Markus Larsson on toiveikas Malmin Luisteluareenan tulevaisuudesta. Jos neuvottelut kaupungin kanssa edistyvät kesään mennessä, kuokka Malmin jäähallin viereen saattaa iskeytyä vielä tämän vuoden lopulla. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Perinteiset stadin jääpalloseurat Vesta, HIFK ja Botnia päättivät ryhtyä toimeen 2016. He halusivat rakentaa Malmille oman areenan ja jättivät yhdessä tonttihakemuksen silloiselle Helsingin liikuntatoimenjohtaja Anssi Rauramolle.

– Tämän jälkeen on tapahtunut paljon, mutta hitaasti, Vestan varapuheenjohtaja Markus Larsson ja hankkeen pitkäaikainen puuhamies tuskailee.

Alun tarkoitus oli, että halli saa tarpeeksi yksityistä rahoitusta, ja kaupunki myöntää tontin ja pääomalainan saaden näin ollen omistuksen rakennettavaan tilaan.

– Rauramon kanssa päästiin eteenpäin, mutta hän jäi pian eläkkeelle. Sen jälkeen kaupungin virkamiesten kanssa keskusteltiin paljon, mutta asiat eivät edistyneet.

Jopa 80 000 kuutiota kalliota louhittaisiin pois urheiluhallin tieltä Helsingissä – "Nyt on tärkeää kartoittaa kaikki vaihtoehtoiset sijainnit"

Alussa hankesuunnittelussa oli mukana Rakennusliike Lehto. 2017 NCC ilmaisi halunsa toteuttaa yhdessä kaupungin kanssa Malmin alueen kokonaisuudistusta. Rakennusyhtiö piirsi alueelle suuria: jääpallohalli, asuntoja, hotelleja, liiketilaa, liikuntapaikkoja… Hanke vain paisui.

– Suunnitelmasta tuli liian massiivinen. Homma kaatui keväällä 2018.

Samaan aikaan perustettiin Helsingin Luisteluareena Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Larsson. Hallituksessa on kaksi edustajaa Vestasta ja kaksi HIFK:sta.

Helsinkiin valmistuu uusi jäähalli ensi syksynä – urheilupuiston pomolta kova lupaus: "Kaupungin paras jää"

Alueen tonttivaraus päättyi kesäkuussa 2018 ja kaupunki otti tontin varauksen takaisin itselleen. Myöhemmin samana vuonna hanke sai uutta virtaa, kun kuvioon tuli WasaGroup Oy. Heidän mallissaan rahoittaminen, rakentaminen sekä omistus on yksityistä ja käyttäjät vuokraavat tiloja.

– Uuden tahon kanssa on jalostettu jatkoa. Keväällä 2020 saimme uuden tonttivarauksen, joka on voimassa nyt kesäkuun 30. päivään.

Kustannukset käyttäjille on oltava maltilliset. Suunnitelmissa on, että urheilupuolen kokonaisuudesta vastaa Luisteluareena Oy, ja hankkeen muiden tilojen vuokraaminen ja suunnittelu on WasaGroup Oy:n harteilla.

Töölön jättihanke entistä todennäköisempi –  Museovirasto ei valita Helsinki Gardenista

– Täytyy päästä kaupungin jäävuorotuen piiriin, kuten muut Helsingin jäähallit.

Uudessa modernissa ja energiatehokkaassa hallissa jääurheilu on pääkäyttäjä. Monitoimiurheilukeskus palveluineen palvelee liikuntaa huippu-urheilusta harrastelijoihin.

Helsingissä on kova jääpula.

– Koemme hankkeen myötä tekevämme merkittävän yhteiskuntateon luodessamme moderneja olosuhteita nuorisoliikunnalle.

Keskustelu jatkuu edelleen. Laskusuhdanteen aikana rakentaminen olisi edullisempaa.

– Jos keskustelut kaupungin kanssa sujuvat hyvin ja avoimet kysymykset saadaan ratkottua, kuokka voisi mennä maahaan loppuvuonna, Larsson haluaa uskoa.

Korona jäädytti Karhu-Kissojen kiekon – Valmennuspäällikkö huolissaan lasten ja nuorten harrastusten pitkästä katkosta: "Voi tulla lopettamisia"

HIFK ja Vesta

Helsingin Luisteluareena Oy

Budjetti arviolta 37 miljoonaa euroa kaksikerroksisena hallina (hankkeen koko on kasvanut alkuperäisestä suunnitelmasta).

Kaksikerroksisena noin 20 000 neliötä, josta 2/3 liikuntaa, ja 1/3 liiketilaa.

Jääalue noin 9 000 neliötä, jossa täysimittainen jääpallokenttä.

Katsomopaikkoja noin 1 500, tapahtumissa ja messuissa 3 000–4 000 henkeä.

Sijainti Malmin jäähallin viereisessä.

Myllypuroon suunniteltua jääurheilukeskusta vastustetaan satojen nimien adressilla, myös poliitikot heräsivät – "Parempia sijainteja alustavasti löydettävissä"

Legendaarinen kioski sai uuden isännän Helsingissä – "Vain mielikuvitus on rajana"

"Helsingin itäosat kaipaavat nykyistä enemmän liikuntamahdollisuuksia" – naisten vuoroakaan ei ole kelpuutettu uimahalliin

Tyrmäys Laajasalon uimahallille – toinen allashanke nielaisee 30 miljoonaa

Pirkkolan jäiltä taalakaukaloihin – Maalivahti Joonas Korpisalo palasi Jenkkeihin valmistautumaan NHL-sarjakauden jatkumiseen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut