Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi voi ottaa epäillystä dna-näytteen jo tien päällä – kenttärekisteröinnillä säästetään aikaa

Itä-Uudenmaan poliisi on ottanut käyttöön kenttärekisteröinnin, jonka myötä rikoksesta epäillyn rekisteröinti ei enää vaadi käyntiä poliisiasemalla.

Poliisipartiot voivat kerätä rikoksesta epäillyn henkilön tiedot, tuntomerkit ja näytteet tien päällä, yhden kosketuksen periaatteella. Partio esimerkiksi pysäyttää ja ottaa kiinni liikenteestä törkeästä ylinopeudesta epäillyn kuljettajan. Hänen henkilöllisyytensä tarkistetaan ja tuntomerkit, kuten pituus ja paino ja silmien väri kirjataan ylös.

– Lisäksi henkilöstä otetaan valokuvat ja tarvittavat näytteet, esimeriksi sormenjäljet. Tiedot syötetään myöhemmin poliisin rekisteriin, kertoo tiedotteessa ylikomisario Timo Leppälä.

Dna-näyte voidaan myös ottaa tien päällä. Tämä on mahdollista tilanteissa, joissa henkilön epäillään syyllistyneen rikokseen, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta.

Perinteisesti rekisteröinti on jouduttu tekemään niin, että epäilty viedään poliisiasemalle. Kentällä tehtävällä rekisteröinnillä säästetään sekä epäillyn että poliisipartion aikaa.

Kenttärekisteröinnit lisäävät rikoksesta epäiltyjen määrää poliisin henkilötuntomerkkijärjestelmässä. Poliisin mukaan tätä kautta lisätään rikosten selvittämistä ja myös ennalta estävyyttä.

Taustalla on poliisin velvollisuus rekisteröidä rikoksesta epäillyt, jos toimenpiteen edellytykset täyttyvät. Kenttärekisteröintien myötä se on teoriassa mahdollista kaikkien rikosepäiltyjen kohdalla melkeinpä missä vain. Käytännössä kuitenkin partio arvioi tilanteen mukaan, onko se tarkoituksen mukaista.

– Kenttärekisteröintiä koulutetaan parhaillaan poliisilaitoksellamme. Ensimmäiset kirjaukset on kentällä jo tehty liikennevalvonnan yhteydessä, kertoo Leppälä.