Asunnottomien kriisikeskukselle hulppeat tilat tyhjäksi jääneestä ravintolasta Itä-Pasilassa, naapurit seuraavat valvontakameroista – "Arvasin, että tulee riesaa"

Asunnottomuus: Kalkkers muutti tyhjäksi jääneeseen ravintolaan Itä-Pasilassa. ”Arvasin, että tulee riesaa”, sanoo naapuri.

Tarja Nyberg, 72, on kiinnittänyt aamuisin huomiota pitkään ihmisjonoon entisen ravintola Blanccon kohdalla Itä-Pasilassa.

– Odottavat kai ovien aukeamista. He pysyvät enemmän tai vähemmän pystyssä, koiraa ulkoiluttamassa ollut Nyberg sanoi tiistaina.

Ratamestarinkadun tyhjänä olleisiin ravintolatiloihin muutti tammiikuussa Vailla vakituista asuntoa ry:n (Vva) päiväkeskus Vepa ja yökeskus Kalkkers. Vuorokaudessa kriisipisteessä vierailee noin 50–60 kävijää, jotka ovat asunnottomia tai kärsivät päihde- tai mielenterveysongelmista.

– Arvasin, että tästä tulee riesaa. He liikkuvat tämän paikan ja läheisen asumisyksikön välillä. Murtoja, huumekauppaa ja ilkivaltaa on ollut ennestäänkin. Valvontakameroista näkyy, että ulko-ovia käydään nykimässä. Mutta ajattelen, että tämä on väliaikaista. Tässä käytössä olevat rakennukset tullaan purkamaan, sanoo Pasila-seuran hallitukseen kuuluva Matti Nyberg, 74.

– Tämä kuuluu suurkaupungin elämään. En sano, että ennen oli paremmin, Tarja Nyberg pohtii.

Vesa, 57, ja Tuomas, 50, kiertävät pakettiautolla Helsingin yössä auttamassa – "Ihmisten lähettämät vinkit ovat meille äärettömän tärkeitä"

Nybergien tapaan myös 68-vuotias Anne on asunut Itä-Pasilassa 1970-luvulta lähtien.

– En ole huomannut, että Kalkkers olisi aiheuttanut ongelmia. Hyvä, että on paikka ihmisille, joille ei ole muuta paikkaa.

Kello 22–06 auki oleva Kalkkers ei ole varsinaisesti hätämajoitus, mutta asunnottomat saavat viettää siellä yön nojatuoleissa viltin alla nukkuen. Kalkkers on auki joka päivä. Vepa tarjoaa arkipäivisin kello 9–15 välillä muun muassa lämmintä ruokaa, vaatteita, suihkun, asumisneuvontaa ja vertaistukea.

Tällä viikolla Vva sai lahjoituksena kuivausrummun, joka oli käytössä Big Brother-tv-ohjelmassa. Käytössä on myös pesukone.

Vva muutti Itä-Pasilaan Kurvista, jossa sillä oli huomattavasti nykyistä pienemmät tilat.

– Tilaa on nyt ainakin 300 neliötä enemmän. Keittiö on hulppea. Kurvissa oli vain yksi hella. Pystymme tekemään täällä paremmin ja enemmän ruokaa muun muassa meille lahjoitetuista elintarvikkeista, sanoo Vepassa vertaisohjaajana työskentelevä Kari Pietilä.

Asunnottomia etsivä partio tapaa lähes joka yö uusia ihmisiä – talvella vammoilta ei vältytä: "Naisella oli rajut paleltumisoireet"

Tiistaina Pietilä annosteli kertakäyttöastioihin juureksista ja linsseistä tehtyä sosekeittoa

Ruoka katosi tarjottimelta nopeasti ja sitä kehuttiin hyväksi. Tarjolla oli lisäksi leipää ja leikkeleitä.

Kahvia pahvikupista oven ulkopuolella juonut 24-vuotias Saara sanoi käyneensä Itä-Pasilan päiväkeskuksessa ensimmäistä kertaa.

– Olen korvaushoidossa ja asun Roihuvuoressa, hän kuvailee elämäntilanettaan.

– Vaikka minulla on asunto, käyn täällä ruoan takia. Toimeentulotuki ei riitä pitkälle. Tällaisia paikkoja ei ole koronan takia auki montaa, tämä on tosi tärkeä.

Yllätysratkaisu asunnottomien yökeskusta piinanneeseen ongelmaan –  Kalkkers muuttaa ravintolan paikalle Helsingissä

Saaran miesystävä Riku, 36, pitää todennäköisenä, että huumeiden käyttö alkaa näkyä Itä-Pasilassa samalla tavalla kuin Kurvissa.

– Aina tulee ”oheistoimintaa”. Mutta toistaiseksi Pasilassa on ollut yllättävän rauhallista. En ole huomannut mitään erikoista.

Saara ja Riku sanovat, että Itä-Pasilaan on lähes yhtä helppo tulla kuin metrolla Kurviin.

– Ratikka tulee tähän oven eteen, Saara osoittaa 7:n ja 9:n pysäkkiä.

– Pasilan asema on lähellä. Se on auki ympäri vuorokauden.

Näistä ravintoloista saa noutoruokaa 1 tai 2 eurolla Helsingissä – "Loppunut jopa kesken"

Päihteiden käyttö sisällä on kielletty. Vaikka ruokailemassa oli tiistaina puolen päivän aikaan reilut kymmenen ihmistä, pöytien ääressä oli hyvin hiljaista ja rauhallista. Henkilökunta joutui korottamaan ääntään vain muistuttaessaan turvaväleistä.

– Päihteiden käytön täytyy jäädä oven ulkopuolelle. Asiakkaat ovat sisäistäneet hyvin sen, että jos täällä haluaa olla, säännöistä ei voi poiketa. Jonkin verran yritetään pillereitä käyttää wc:ssä, sanoo seitsemän vuotta Vva:ssa vapaaehtoisena toiminut Kaj Markkula.

Ulla Pyyvaara on Vva:n asumisneuvoja. Häneltä voi pyytää muun muassa puoltavaa lausuntoa asunnon saamiseksi.

– Kerään lausuntoon asiakkaasta positiivisia asioita esimerkiksi hänen työhistoriastaan. Se motivoi asunnon hakijan tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja kokonaiseksi ihmiseksi.

Pyyvaraa sanoo, että hän auttaa asunnon hankinnassa kuukaudessa noin 80 ihmistä. Viime kuussa heistä kolme sai asunnon Vva:n kautta.

– Moni kuvittelee, että asunnon saa heti, mutta yleensä siihen menee puoli vuotta, jos vuokravelkaa ei ole.

Juttua korjattu 16.3.: Vva sai lahjoituksena Big Brother-tv-ohjelmassa käytetyn kuivausrummun, ei pesukonetta. Vva muutti Itä-Pasilaan tammikuun lopulla, ei helmikuussa. Jutussa luki aiemmin, että Kaj Markkula on työskennellyt Vva:ssa seitsemän vuotta. Hän on ollut seitsemän vuotta vapaaehtoisena.

Asunnottomien yökeskus ja vertaistuki menettävät tilansa Sörnäisissä – yhdistys joutuu kovan paikan eteen

Liikkuvalle väestölle vaaditaan ympärivuotista hätämajoitusta Helsinkiin – tälle vuodelle on yöpymiseen myönnetty 435 000 euroa

Asunnottomat ahdingossa koronan vuoksi – Sörnäisten yökeskus ollut täynnä ja tulijoiden määrää jouduttu rajoittamaan

Peräti 873000 suomalaisella on köyhyys- tai syrjäytymisriski – mitä se tarkoittaa?

Näin ruokajakelu jatkuu eri puolilla Helsinkiä – torstai on vilkkain päivä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut