Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jopa hiustenhoitoaine veronmaksajien piikkiin – IS: Tytti Yli-Viikarin ostamat stailauspalvelut eivät liittyneetkään yksittäiseen kuvaukseen

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin viraston luottokortilla maksamat laskut nousivat valtakunnan puheenaiheeksi Ilta-Sanomien uutisoitua lauantaina, että Yli-Viikari osti muun muassa neljä kertaa erilaisia stailauspalveluja vuonna 2019.

Kummalliseksi asian tekee varsinkin se, että VTV:n rooli on vahtia valtion rahankäytön asianmukaisuutta. Yli-Viikari ei ole suostunut kommentoimaan rahankäyttöään julkisesti.

Yli-Viikarin helsinkiläisestä spa:sta tammikuussa 2019 hankkimien stailauspalvelujen selitettiin ensin liittyvän pääjohtajan valokuvaukseen. Tiistaina VTV:n hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja Tuula Sandholm tarkensi kuitenkin IS:lle, että "Yli-Viikarin hiusmuotoiluvalmennus on ollut ”osa kuvausten yleistä visuaalista onnistumista tukevaa kokonaisuutta, eikä ole liittynyt yksittäiseen kuvaukseen”.

Vastaavasti Yli-Viikari osti huhtikuussa helsinkiläisestä kampaamo Sydämen Pohjasta Oy:ltä 204 euron palvelun, johon sisältyi värin ja muotoilupalvelujen lisäksi ”extreme megamask”. IS on julkaissut kuitin ostotapahtumasta.

Nopealla googlauksella ilmenee, että "extreme mega mask" on Redken-tuotemerkin hoitoaine, joka maksaa noin 20 euroa pullo. Noin 11 300 euron kuukausipalkkaa nauttiva Tytti Yli-Viikari maksatti siis oman hiustenhoitoaineensa veronmaksajilla. VTV:stä kiistetään, että Yli-Viikari olisi maksanut henkilökohtaisia menojaan käyttöönsä saamalla luottokortilla.

VTV:stä selvitettiin ensin IS:lle, että Yli-Viikarin kampaamokäynti liittyi viraston vuosikertomuksen kuvauksiin, vaikka nämä kuvaukset pidettiin vasta kolme viikkoa käynnin jälkeen. Sen sijaan valtiopäivien avajaiset pidettiin vain kaksi päivää stailauskäynnin jälkeen. Tuula Sandholm kiistää edelleen IS:lle, että pääjohtajan stailaus olisi liittynyt valtiopäivien avajaisiin.

Lisäksi huomiota ovat kiinnittäneet VTV:ssä matkustamiseen käytetyt muhkeat summat. IS:n aiemmassa jutussa esimerkkinä käytettiin VTV:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan Outi Jurkkolan 15 608 euroa maksanutta kouluttautumismatkaa. Se suuntautui Bhutaniin ja Etelä-Afrikkaan.

Tuula Sandholm kommentoi lehdelle, että kokonaisselvitystä pääjohtajan ja henkilöstön kuluista VTV:ssä tehdään parhaillaan.

Yle kertoi aiemmin, että Yli-Viikarin matkalaskut olivat Ylen selvityksen mukaan toissa vuonna 55:tä valtion viraston johtajasta suurimmat, 55 266 euroa.

Yli-Viikarin luottokorttikulut olivat vuosina 2018–2020 olivat yhteensä 59 171 euroa.

Toistaiseksi Tytti Yli-Viikarin eroa tehtävästään ei ole vaadittu.

Juttua muokattu 25.3: Muutettu sanamuotoja jutussa ja otsikossa, poistettu sana "virallinen" liittyen pääkohtajan valokuvauksiin.