Valtavan kokoiset öljyluolat hyötykäyttöön Kruunuvuorenrannassa – sijaitsevat 50 metriä merenpinnan alapuolella

Kruunuvuorenrannan kallioluoliin on tarkoitus rakentaa suuri energian kausivarasto, joka mahdollistaa alueellisen energiantuotannon uudelle asuinalueelle. Asuinalueen käytönaikainen hiilijalanjälki tulee olemaan lähes nolla. Vastaavaa kallioluoliin toteutettavaa energian kausivarastoa ei ole aikaisemmin rakennettu muualla.

Skanska ja Helen ovat hiljattain allekirjoittaneet hanketta koskevan yhteistyösopimuksen ja työ- ja elinkeinoministeriö on antanut hankkeelle investointitukea 278 000 euroa.

Massiivinen energian kausivarasto hyödyntää auringon lämmittämää merivettä ja asuinrakennusten kierrätyslämpöä. Kesällä auringon lämmittämä pintavesi kerätään kausivarastoon. Meriveden lämpöä hyödynnetään asuntojen lämmittämiseen lämmityskaudella syksystä kevääseen. Kesäkaudella asuntoja viilennetään ja rakennuksiin kertyvä ylimääräinen lämpö kerätään talteen myöhemmin hyödynnettäväksi. Alueen lämpöverkko toimii yhtä lailla lämmön kerääjänä ja jakelijana siirtäen energiaa kausivaraston ja asuntojen välillä.

Luolat sijaitsevat noin 50 metriä merenpinnan alapuolella, ja niiden tilavuus on yhteensä 300 000 kuutiota. Luolat ovat aikaisemmin toimineet öljyn varmuusvarastona.

Skanska on suunnitellut Kruunuvuorenrannan luoteisosaan korttelin, jonka ensimmäisen kahden kohteen rakentaminen käynnistyy alustavan arvion mukaan kesän jälkeen 2021. Alueelle rakennetaan kokonaisuudessaan noin 600 asuntoa, joihin sisältyy sekä omistusasumista että vuokra-asumisen eri muotoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut