Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkittävä haamuraja rikki koronarokotteissa – "Etenemisen nopeus on kiinni ennen kaikkea rokotteiden saatavuudesta"

Suomessa on tänään 1. huhtikuuta mennessä annettu kaikkiaan yli miljoona rokoteannosta. Rokotettuja on yli 900 000, ja heistä kaikki ovat saaneet ainakin yhden annoksen koronarokotetta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotustahdin odotetaan kiihtyvän kesän lähestyessä.

– Tämä on hyvä uutinen, sillä jo yksi annos mitä tahansa Suomessa käytettävää koronarokotetta antaa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Etenemisen nopeus on kiinni ennen kaikkea rokotteiden saatavuudesta. Kunnat ovat hyvin onnistuneet antamaan rokotuksia sitä mukaa kun rokotteita on saatu maahan, ja kaikissa kunnissa pystytään nostamaan kapasiteettia rokotemäärien kasvaessa, kertoo puolestaan THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Seuraavien kolmen viikon aikana rokotteita on tulossa Suomeen noin 200 000 annosta joka viikko. Rokotuksen suojateho kehittyy vähitellen useamman viikon kuluessa ja toinen rokoteannos tarvitaan, jotta teho on mahdollisimman pitkäkestoinen.

Parhaillaan kunnissa rokotetaan 70 vuotta täyttäneitä ja taustasairautensa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia. Tämän hetken arvion mukaan lähes kaikki ikääntyneet ovat saaneet koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata THL:n ylläpitämällä koronarokotusten seurantasivustolla. Annettujen rokoteannosten määrä päivittyy seurantasivustolle viiveellä tämän päivän aikana.

Koronarokotusten järjestys etenisi ikäryhmittäin aina 16-vuotiaisiin asti – myös hammaslääkäri voisi rokottaa

"Helsingillä on hyvä valmius rokottaa nopeasti suurempiakin määriä" – Hallitukselta odotetaan nyt kädenojennusta koronan pahimmin riivaamille alueille