Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä Helsingin paikoilla on karmiva historia – "Onhan tällä puistolla hurja menneisyys, mutta se ei minua haittaa"

Historia: Vanhoja mestauspaikkoja löytyy ympäri Helsinkiä.

Arabianrannassa sijaitseva kahvila Bokvillan on viehättävä paikka, mutta pitää silti lähellään kappaleen karmivaa historiaa: Bokvillanin puistossa on sijainnut aikoinaan Helsingin ensimmäinen teloituspaikka.

Siellä päättyi 1500-luvulta lähtien monen varkaan, avionrikkojan ja lapsensurmaajan maallinen vaellus.

– Minä sain kuulla tästä teloituspaikasta muutamia vuosia sitten. Onhan tällä puistolla aika hurja menneisyys, mutta ei se minua haittaa, vakuuttaa kahvila Bokvillanin emäntä Pia Lappalainen.

Nykyisessä puistossa sijainneella Hirsipuunkalliolla teloitettiin maanpetoksesta vuonna 1599 samana päivänä yhdeksän helsinkiläistä, muun muassa Helsingin maavouti, kaupunginkirjuri ja tullivirkailija.

Vain muistomerkki jäi – Natsimielinen kirjailija määräsi huvilansa hävitettäväksi Meilahdessa

Tutkija Mikko Moilanen on koonnut yksiin kansiin suomalaisille langetetut kuolemantuomiot 1500-luvulta lähtien. Tuloksena on vastikään julkaistu kirja Kohtalona mestauslava, joka sisältää hyytäviä kuvauksia myös helsinkiläisten saamista kuolemanrangaistuksista.

Esimerkiksi keväällä 1707 helsinkiläinen Anna Margreta Lem houkutteli suutarin nelivuotiaan tyttären saunaan ja leikkasi tältä muitta mutkitta puukolla kurkun auki.

Sitten Lem vaihtoi vaatteet, meni pormestarin luo ja pyysi vangituttamaan itsensä.

Alkoi rikoksen tutkinta, jonka kuluessa selvisi, että Lem oli pahoissa talousvaikeuksissa. Hän halusi päästä pahaa tilannettaan pakoon vaikka sitten surmaamalla lapsen ja saamalla kuolemantuomion.

Lem mestattiin lyömällä kaula poikki kirveellä. Sen jälkeen ruumis vielä poltettiin roviolla.

Töölönlahden historia sisällissodan ajalta on synkkä, mutta mitä tapahtui Kulosaaren kalifille? – Helsingin tunnettuihin rikospaikkoihin voi tutustua paitsi itsenäisesti myös opastetulla kävelyllä

Langetetut kuolemantuomiot pantiin toimeen Helsingissäkin monin eri tavoin.

– Helpoimmalla selvisi sellainen, joka oli tappanut toisen ihmisen äkkipikaistuksissaan. Sellaiselta katkaistiin kaula mestauskirveellä, Moilanen kertoo.

– Murhaajalta taas katkaistiin ensin oikea käsi ja vasta sitten kaula. Irtilyödyt osat ja loppuosa ruumiista laitettiin teilipyörään kaikkien nähtäväksi kuukausiksi, joskus vuosiksikin.

Viettäisitkö yösi aavehotellissa? Tällaisia selittämättömiä ilmiöitä on koettu Suomen yöpymispaikoissa

Tavoitteena oli saada aikaan pelotevaikutus, jotta muut eivät syyllistyisi vastaavaan rikokseen.

– Toisen ihmisen surmannut nainen mestattiin ja sitten hänet vielä poltettiin roviolla. Tavallinen varas yleensä vain hirtettiin, Moilanen mainitsee.

– Mestauspaikan päätti yleensä raastuvanoikeus. Kukaan ei tietenkään halunnut sellaista toimintaa oman talonsa nurkalle, mutta valittaakaan ei siitä voinut, Moilanen arvioi.

Mikko Moilanen: Kohtalona mestauslava – kuolemanrangaistus Suomessa 1500–1825. Docendo 2021.

Naima, 14, ja Tyyne, 16, kohtasivat loppunsa teloittajien edessä – "He halusivat tehdä sitä mitä miehetkin"