Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kansainvälinen nykytaidetapahtuma peruttiin viime kesältä, yrittää nyt uudelleen – "Toteuttaminen huomattavilla erikoisjärjestelyillä on valtava ponnistus"

Koronatilanteen vuoksi viime kesänä eteenpäin siirtynyt ensimmäinen Helsinki Biennaali pyritään toteuttamaan tulevana kesänä.

Biennaalin avajaisia on tarkoitus viettää Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta Vallisaaressa ja mantereella. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma kestää koko kesän, sillä biennaali on avoinna 26. syyskuuta saakka.

Mukana ovat kaikki jo aiemmin julkistetut taiteilijat ja taiteilijaryhmät sekä yksi uusi taiteilijakiinnitys.

– Kansainvälisen biennaalin toteuttaminen huomattavilla erikoisjärjestelyillä on tällaisena aikana Helsingiltä valtava ponnistus, arvioi pormestari Jan Vapaavuori.

Vapaavuoren mukaan biennaali lisää Helsingin vetovoimaa ja on samalla merkkinä muille siitä, että Helsinkiin voi luottaa ja ja siihen kannattaa myös panostaa.

Biennaalin järjestäjät haluavat antaa kävijöille turvallisen ja inspiroivan näyttelykokemuksen.

– Uskon, että ihmisillä on tässä haastavassa ajassa entistä suurempi kaipuu taide- ja kulttuurielämysten äärelle. Toivon, että biennaali tuo kaupunkilaisille ja kaikille vierailijoille toivoa, iloa ja valoa, kuvailee biennaalin ja Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Helsinki Biennaalin rakentaminen ja teosten installointi pyritään toteuttamaan kevään aikana nykyisten rajoitusten puitteissa.

Vallisaareen sijoittuvista teoksista noin kolmannes sijaitsee kävelyreitin varrella ulkotiloissa ja loput sisätiloissa ruutikellareissa ja vanhoissa asuinrakennuksissa.

Osa biennaalin teoksista sijaitsee myös mantereella sekä Helsingin taidemuseossa että eri puolilla Helsinkiä.

Biennaalin suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus tapahtuman asteittaiseen avaamiseen.

– Olemme kiinnittäneet suunnittelussa erityistä huomiota myös digitaalisiin sisältöihin, jotka tuovat biennaalin yleisön luo, jos Vallisaaressa vierailu ei koronatilanteen vuoksi ole mahdollista, kertoo Helsinki Biennaalin projektipäällikkö Jonna Hurskainen.

Helsinki Biennaalin ohjelma julkaistaan toukokuussa.

Mukana kaikki jo julkistetut 40 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta ja maailmalta.

Taiteilijajoukko sai täydennystä viime vuoden lopussa, kun biennaaliin liittyi mukaan Helsingistä käsin toimiva monialainen taidekollektiivi Wauhaus.

Tapahtuman nimi on Sama meri, joka muistuttaa siitä, että kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaista.

Saaresta nousevat teemat tarjoavat erilaisia näkökulmia yhteenkytkeytymiseen ja keskinäiseen riippuvuuteen.

Näitä teemoja ovat muun muassa luontosuhde, aika ja muutos, rajat ja identiteetit sekä yhteys ja empatia.

Biennaali on kahden vuoden välein toteutuva kansainvälinen nykytaidetapahtuma, joka järjestetään ensimmäisen kerran Vallisaaressa kesällä 2021.