Vessapula piinaa ulkoilijoita Helsingissä – Rosemarie Särkkä vinkkaa yhdestä erityisen siististä kopista: "On totuttu valitsemaan reitit vessojen mukaan"

Hätä: Ulkoilija joutuu talsimaan koronarajoitusten loppusuoran jalat ristissä.

Kevät etenee, lenkki pitenee, mutta vessakurjuus jatkuu. Kahviloihin, kirjastoihin, museoihin tai urheiluhalleihin hädänalaisella ei nyt ole asiaa.

Kauppakeskuksiin ja tavarataloihin sentään pääsee, samoin hotellien auloihin, jos pokka pitää.

Ilmaisia vihreitä pömpeleitä on Helsingissä puolensataa. Ilkeääkö niihin mennä?

– Ennemmin ne ovat kolkkoja kuin siivottomia. Seurasaaren kaltaisessa perhepaikassa vessa on oikein ok. Yhden tietyn varaan ei tosin voi laskea, se saattaa olla pois käytöstä, töölöläinen Rosemarie Särkkä sanoo koronavuoden kokemuksella.

Uskallatko vielä käydä yleisessä wc:ssä? Valtaosa pelkää tartuntaa ja tuore selvitys kertoo myös, miten moni jättää kätensä pesemättä

Hän on taivaltanut eräänkin kilometrin kuusivuotiaan tyttärensä Lyylin kanssa.

– On totuttu valitsemaan reitit vessojen mukaan. Lapsi voi käydä puskapissillä, mutta eipä ole tullut itse kokeiltua sitten 1990-luvun Kaivarin.

Seurasaaren kaltaisessa perhepaikassa vessa on oikein ok.

Lapsen liraus on viaton kuin koiran kusaus. Toista on pussikaljoittelijan vaahtovirta porttikongissa. Lain mukaan virtsaaminen on kiellettyä yleisellä paikalla kuten kadulla, torilla, puistossa, uimarannalla tai hautausmaalla.

Ydinkeskustan vihreä käymälä saattaa olla ruokottomassa kunnossa piikittäjien ja yöpyjien jäljiltä. Asunnottomuuden ankeus näkyy.

– Narkomaanien määrä näissä tiloissa on kasvanut koko ajan. Pahimpia paikkoja ovat Rautatientori, Kiasman puisto, Kallio ja Dallapénpuisto, sanoo kaupunkitekniikan projektipäällikkö Ari-Pekka Muilu.

Helsinkiin tulee täysin uudenlaisia "hotelli helpotuksia" – kuva: "Kaunis ja siisti rakennus"

Talviaikana wc:t siivotaan kahdesti päivässä, kesäisin kolmesti.

– Pidetään niin hyvässä kunnossa kuin voidaan. Pitäisi olla vartija siivoojan vieressä koko ajan, jotta ne olisivat aina tiptop.

Käymälöitä on mahdotonta pystyttää joka kortteliin.

– Kunnallistekniikka ja perustaminen maksaa jopa 140 000 euroa, itse rakennus 80 000. Käyttökulut ovat 1 500 kuussa, Muilu laskee.

Vappu viimeistään houkuttelee koronasulun väsyttämät kaupunkilaiset piknikille luontoon. Maunulassa asuva vaatesuunnittelija Anna Palmén on viettänyt talven tiiviisti kotosalla.

– Vielä on liian kylmää piknikille. Pääsiäisenä avattiin mölkkykausi hyvin pienen piirin kesken kodin vieressä.

Ureahommissa tasa-arvo ei koskaan toteudu – pystypissa on teknisesti helpompi kuin kyykky. Palménia vanha totuus huvittaa.

– Näinhän ihmiskroppa toimii. Leiripaikan valinnassa painaa muutenkin naisten mielipide enemmän kuin kundien: tuossa on aurinko pitempään, tässä ei tuule.

Palmén sai hiljakkoin työhuoneen Lapinlahdesta. Hän piipahtaa ompelukoneen äärestä happihypylle Hietsun suosittuun lenkkimaastoon. Rannan palvelut ovat kiinni, mutta ei hän niitä tarvitsekaan.

– Olisiko yleinen vessa edes koronaturvallinen, jos siellä on edellinen käynyt yskimässä, Palmén miettii.

Helsingissä on Keskuspuisto, 130 kilometriä julkista rantareittiä plus salaiset poukamat päälle. Vessojen kirjo laajenee kesällä, kun kaupunki rakentaa idän retkeilyalueille huusseja.

Niitä odotellessa voi noudattaa nokkelien suomalaisten niksiä:

”Vedä metsäpissalla yllesi läpinäkymätön musta sadeviitta. Jätesäkkikin käy.”

Asuuko naapurissasi kiljukaula, paukuttelija vai Tarzan? – "Yläkerran vanhempi pariskunta aloitti iltajumpan aina Dallasin jälkeen"

Jätkäsaaren puistoon tuli kiistelty yleinen vessa sittenkin – Nyt se seisoo lähes viereisen kerrostalon edessä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut