Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

”Helsingissä olisi nuorille ainakin tuhat kesätyöpaikkaa” – Samuli, 20, työllisti itsensä jo 15-vuotiaana ja puhelin soi yhä koko ajan

Työt: Samuli Markkanen, 20, kannustaa nuoria ryhtymään kesän ajaksi yrittäjiksi. Oman yrityksen perustaminen on helppoa.

– Helsingissä olisi ainakin tuhat työpaikkaa yrittäjänä toimiville nuorille arkisten kotitöiden, kuten pihatöiden ja siivouksen parissa, uskoo Myllypurossa asuva Samuli Markkanen, 20.

Koronavuonna ihmiset ovat panostavat koteihin ja pihoihin. Moni tarvitsee tai haluaa palkata apuja ikkunanpesussa, siivouksessa, kitkemisessä, kiveystöissä tai ruohonleikkaamisessa.

Palkkaamiseen kannustaa kotitalousvähennys, johon on oikeutettu kun palkkaa y-tunnuksella toimivan yrittäjän.

– Kotonaan vielä asuva nuori pystyy pitämään hinnat edullisina ja itsensä kilpailukykyisenä.

Suuria investointejakaan ei tarvita. Välineet löytyvät usein palkkaavalta kotitaloudelta.

Markkasen mukaan tarvetta on sellaisille aputöille, joihin ei lähdetä erikseen palkkaamaan ammattilaisia alalla toimivista yrityksistä. Markkinarakoa siis olisi.

Puhelin soi koko ajan.

Markkanen perusti oman yrityksensä 15-vuotiaana ja työllisti itsensä kesäloman ajaksi tehden erilaisia pihahommia kuten nurmikon leikkuuta ja rikkaruohojen kitkemistä. Seuraavana kesänä hän työllisti kavereitaankin.

Nyt 20-vuotias Markkanen on juuri aloittanut päivätyöt sähköinsinöörinä, mutta 15-vuotiaana perustetun yrityksen puhelin soi ”koko ajan”.

– Erilaisia pihatöitä olisi, eniten kysytään terassinrakennusta.

Yrityksen perustaminen on Markkasen mielestä tavattoman helppoa. Toiminimen perustamien ei maksa mitään.

Markkanen liittyi aikanaan muutamalla kympillä 4H-yhdistyksen yritysjäseneksi. Yhdistyksen kautta hän sai tietoa ja käyttämänsä laskupohjat.

– Olen lähettänyt asiakkaille joko laskun tai jos maksu on hoidettu käteisellä, olen toimittanut heille kuitin.

Kirjanpidoksi riittää yksinkertainen excel-taulukko, johon on kirjattu mitä on tehty, missä ja milloin ja paljonko siitä on maksettu. Veroilmoitus pitää tehdä kerran vuodessa.

– Siihen menee vajaa tunti.

Palvelujaan kannattaa ensin markkinoida kauppojen ilmoitustauluilla, alueiden Facebook-ryhmissä tai jakamalla mainoslappuja suoraan postilaatikoihin. Puskaradio hoitaa lopun: yksi työ poikii usein seuraavan.

Yrittäjänä työt saa sovitettua omiin menoihin. Oma yritys näyttää myös hyvältä CV:ssä, jos hakee palkkatöitä seuraavana kesänä.