Lähes kaikilla Helsingin hoivakotien asukkailla on nyt täydellinen rokotesuoja:  "Olemme todella helpottuneita" – näin kauan kulunut edellisestä tartunnasta

Hoivakotien asukkaat ovat päässeet viettämään enemmän aikaa yhteisissä tiloissa, kun kaikki on saatu rokotettua kahteen kertaan. Kuvituskuva. Outi Paappanen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Lähes kaikki Helsingin kaupungin hoivakotien asukkaat ovat saaneet tällä viikolla täyden rokotesuojan koronaviruksen aiheuttamaa sairautta vastaan.

– Olemme todella helpottuneita ja huojentuneita, sanoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

– Rokotuskattavuus hoivakodeissa on todella hyvä, mutta aivan kaikki asukkaista ei rokotetta halunnut tai voinut ottaa. Lisäksi ne asukkaat, jotka ovat vasta muuttaneet hoivakoteihin, voivat vielä odottaa rokotetta. Haemme heille rokotteet erikseen.

Täysi rokotesuoja syntyy, kun toisen rokotteen saamisesta on kulunut viikko.

– Kakkosrokotuskierrokset hoivakodeissa tehtiin kaksi viikkoa sitten. Toisen rokotteen jälkeen suoja on jopa 95 prosenttia. Toki se jättää pienen mahdollisuuden sairastua, Pikkarainen kertoo.

Helsingin hoivakodeissa on tällä hetkellä noin 4700 asukasta.

Huhtikuun ensimmäisen viikon jälkeen asukkailla ei ole todettu ainuttakaan koronavirustartuntaa Helsingin hoivakodeissa.

– Maaliskuun puolivälissä oli kymmenen tartuntaa. Sen jälkeen on ollut vain harvoja yksittäisiä tapauksia, sanoo Pikkarainen.

Hoivakodeissa tartuntoja on ollut koko alkuvuoden ajan hyvin vähän, vaikka muu väestö on sairastanut paljon.

– Se on rokotteiden ja rajoitusten ansiota.

Hoivakodeissa on päästy hieman löysentämään rajoituksia.

– Ne ovat olleet raskaita asukkaille, hoitajille ja läheisille. Olemme saaneet palautettua yhteisöllisyyttä ja myös uudet asukkaat ovat päässeet yleisiin tiloihin seurustelemaan. Se on ollut paluuta normaalimpaan arkeen, Pikkarainen sanoo.

Vierailuja rajoitetaan edelleen ja ne täytyy sopia erikseen. Vierailu voi kestää tunnin kerrallaan ja vierailijoita voi käydä kerran päivässä kaksi kerrallaan.

Katso ohjeet vierailuihin tästä.

Helsingissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita hoivakotiasukkaita on 130. Heistä valtaosa menehtyi kevään 2020 aikana. Yhteensä covidiin kuolleita helsinkiläisiä oli torstaihin mennessä ilmoitettu 314.

Koronaepidemia rauhoittuu edelleen ja tartunnat vähenevät, vaikka niitä on edelleen paljon – Suomessa tavattu myös Intian varianttia

"Hoivakotien Netflix" haluaa pitää ikäihmiset virkeinä – Helsinkiläisessä seniorikeskuksessa asukkaille tarjotaan virtuaalikonsertteja

Suojaako koronarokote muuntoviruksilta? Kestääkö karanteeni 14 vai 10 päivää? –  Lääkäri vastaa useasti esitettyihin kysymyksiin ja kertoo, miten koronavilkkuun pitää nyt reagoida

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut