Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloyhtiö voi pitää yhtiökokouksensa pihallakin – koronavaara huomioitava silti, muistuttaa Kiinteistöliitto

Taloyhtiöiden on vielä muistettava koronavaara, vaikka ne pitäisivät yhtiökokouksensa ulkona, huomauttaa Kiinteistöliitto.

Monet taloyhtiöt ovat päätyneet pitämään yhtiökokouksensa pääasiallisesti etäyhteyksin, mutta joissakin yhtiöissä voi olla tarvetta toisenlaisille ratkaisuille.

Yhtiökokouksen järjestäminen ulkona voi olla toimiva vaihtoehto lähinnä pienehköissä taloyhtiöissä, joissa on tarjolla sopiva piha-alue.

– Moni taloyhtiö on saattanut päättää pitää yhtiökokouksensa ulkona pihamaalla siksi, että se koronatilanteessa tuntuu helpommalta tavalta. Tähän liittyy valitettavasti myös virheellisiä käsityksiä siitä, ettei tartuntatautilain määräyksiä tai rajoituksia tarvitsisi ulkona huomioida, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Tartuntatautilain mukaan taloyhtiön on myös ulkona järjestettävässä yhtiökokouksessa huolehdittava, että osallistujat voivat pitää riittävän suurta etäisyyttä toisiinsa. Kokouspaikalla on oltava ulkonakin mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Jos taloyhtiö sijaitsee alueella, jolla on annettu turvavälipäätös, viranomaiset edellyttävät 50 osallistujan kohdalla kirjallista suunnitelmaa siitä, miten yhtiökokouksen järjestäjä eli taloyhtiö estää lähikontaktit.

Jos kokous pidetään sisällä, kirjallinen suunnitelma on laadittava jo kymmenen osallistujan kohdalla.

Kristel Pynnönen suosittelee yhtiökokouksen järjestämistä ulkosalla vaihtoehdoksi vain pienehköille taloyhtiöille. Ulkona voi myös olla vaikea kuulla kokouksen kulkua, jos joutuu seuraamaan sitä kovin etäällä puheenjohtajasta. Myös sää voi vaikeuttaa kokouksen pitämistä.

– Lisäksi ulkona pidettävään yhtiökokoukseen voi olla vaikea järjestää etäosallistumismahdollisuutta. Tästä syystä on tärkeää tarjota osallistumistavaksi ainakin kannan ilmoittamista etukäteen paperisella lomakkeella siltä varalta, että joku ei halua tulla fyysisesti paikalle, Pynnönen neuvoo.