Ilotulitteet jylisivät Töölössä – urheilupomo lataa suorat sanat HIFK-fanien toiminnasta: "Joskus läikkyy yli, se on ymmärrettävää"

Jalkapallo: Faniryhmä Stadin Kingien toiminta on muutakin kuin hässäköintiä.

Yleisörajoitusten vuoksi Veikkausliigaa pelataan Helsingissä tyhjille katsomoille. Stadin Kingit kokoontuivat sankoin joukoin Töölön jalkapallostadionin ulkopuolella olevalla kalliolla ennen lauantain HIFK:n ja Ilveksen välistä ottelua.

Meteliä riitti paukkupommein ja ilotulittein. Omia kannatettiin ja tyhjille katsomoille pelaaminen annettiin täystuomio.

– Me olemme Suomen suurin kannattajaryhmä, vaikutuksemme joukkueelle on iso. Derby-päivät HJK:ta vastaan ovat parhaita, kun tunnelman peliin aistii koko päivän. Mediassa on suurenneltu joitain yhteenottoja. Se on hieno jalkapallopäivä, josta me kannattajat teemme vielä suuremman, Stadin Kingeihin jo pitkään kuulunut Jarmo Antilainen tiivistää.

– HIFK ei olisi näin vahva ilman Stadin Kingejä. Sen merkitys meille ja pelaajillemme on valtava, tämä on fakta. Stadin Kingien kannatus on ollut arvokkainta, kun on mennyt huonosti. Kaudeksi 2018 tipuimme Ykköseen, heidän positiivinen vaikutuksensa seuran ja joukkueen itseluottamukselle oli iso, urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström lataa suoraan.

Tänä kesänä Stadin Kingit on ollut koossa kunnioitettavat kaksikymmentä vuotta. Verkosta löytyneen historiikin mukaan kesäkuu 2001 on valittu sen perustamishetkeksi.

Perimätiedon mukaan päälajit kannattajaryhmällä ovat olleet nimenomaan jalkapallo, jääpallo ja käsipallo, mutta Stadin Kingit tunnetaan vahvasta läsnäolostaan myös lätkäotteluissa.

Stadin Kingit mielletään usein häiriköiksi. Pienelle huomiolle ovat jääneet kannattajien erilaiset tukitapahtumat esimerkiksi HIFK-AID-konsertit.

– He ovat tukeneet meitä myös taloudellisesti. Se on fanikulttuuria, urheilutoimenjohtaja kertoo.

– Kysymme heiltä jopa millaista peliä he haluavat meidän pelaavan. He luovat henkeä seuramme ympärille, ja sillä on isot positiiviset vaikutukset niin pelaajiin, seuratoimintaan kuin yhteistyökumppaneihimme.

Urheilutoimenjohtaja ei ole huolissaan negatiivisesta maineesta.

– Haluamme olla aktiivisia ja pitää hyvää vuoropuhelua heidän kanssaan. Rakennamme yhdessä suomalaista fudiskulttuuria. On erittäin tärkeää jalkapallollemme, että seuroilla on tällaisia ryhmiä. Fanit mahdollistavat olemassaolomme. Futiksessa on tunnetta, jossa joskus läikkyy yli, se on ymmärrettävää.

Kuusi vuotta Stadin Kingeissä ollut Ari, 34, käy aika ajoin myös lätkäpeleissä, mutta kotimainen fudis ja HIFK on se juttu. Valioliiga tai muut kansainväliset sarjat eivät häntä kiinnosta.

– HIFK:lta kaiken mä saan, Ari tunnelmoi laulaen.

– Katson paikan päällä kauden kaikki ottelut kotona ja vieraissa. Menemme minne vain heidän perässään, Ari kertoo ja jatkaa makkaran paistoa runsaalle viidellekymmenelle kalliolle tulleelle fanille.

Ari ei kerro sukunimeään, mutta kertoo olevansa hyvin aktiivinen yhteisössä. Hänen mukaansa toiminta on säännöllisen epäsäännöllisesti suunniteltua, mutta aktiivista ja hyvin organisoitua. Myös jäsenmaksu kerätään.

– Harmittaa nämä yleisörajoitukset. Annetaan täältä kalliolta kaikki tuki mitä voidaan.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut