Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ville Haapasalo paljastaa grilliruokien kuninkaan – aterialla on julma historia

Grillaaminen: Ville Haapasalolle haastavinta on odottaa passelia hiillosta.

Näyttelijä-ravintoloitsija Ville Haapasalo on maailmanmatkoillaan saanut lautaselleen muun muassa kahden kilon pihvin rotevien nautojen ja tirisevien grillien luvatussa maassa Texasissa.

Grilliruokien kuninkaaksi hän kuitenkin kruunaa Jamaikalla valmistetun aterian, josta oli mahtailu kaukana.

– Välineinä olivat lapio, tuli ja banaaninlehdet, joihin ateria oli kääritty, Haapasalo listaa.

– Ruoka oli savustettua kanaa, jota ei tehdä varsinaisesti grillissä, mutta kypsentämisen periaate on sama. Matalaan maakuoppaan tehdään tuli, joka peitetään palmunlehvillä. Päälle laitetaan kanaa ja sitten kaiken päälle vielä jonkinlainen kansi.

Ruoan erityisyys saa lisämaustetta sen valmistustapaan liittyvästä tarinasta Karibialla koetun siirtomaavallan ja orjakaupan ajoilta.

– Kun orjia pääsi karkuun, he pakenivat vuoristoon ja valmistivat öisin ruokaa. Sitä ei kuitenkaan voinut tehdä avotulella, joka olisi helposti nähty.

Kesämökillään Puumalassa Haapasalolla on grillejä joka lähtöön.

– Kaikilla keinoilla voi valmistaa grilliruokaa, ei siihen tarvita huippuvälineitä. Mutta jos sellaisia on, eivät ne mitään haittaakaan, hän nauraa.

Saimaan rannalla ruokapöydän tähtenä on luonnollisesti usein itse pyydystettyä kalaa. Lihatiskeiltä Haapasalon grilliin päätyy useimmiten lammasta savustaen ja saslik-tyyliin valmistettavaksi.

– Maissa, joissa olen matkustellut, lammas on ehkä yleisin liha mitä syödään. Suomessa sitä ei mielestäni tarpeeksi arvosteta. Jos on joskus saanut huonoa, villasukalta maistuvaa lammasta, siitä jää helposti ennakkoluuloja.

Juhlavamman aterian hän valmistaisi kareesta, muuten käy mikä osa vain. Laitto alkaa vuorokauden kestävällä marinoinnilla.

– Siihen käytän yleensä piimää, johon laitan sipulia, valkosipulia, rakuunaa, rosmariinia ja mitä tahansa saatavilla olevia yrttejä sekä suolaa ja pippuria. Sitten sekoittelen niitä rauhassa. Jos haluan vähän voimakkuutta, hienonnan sekaan chiliä.

Kypsentäminen tapahtuu erittäin hitaasti hiilloksella niin, että lihat eivät pala, mutta saavat mukavan pinnan.

– Itselleni onkin ongelma se, etten malttaisi millään odottaa hiilloksen olevan sopivan pieni.

Dippikastikkeita Haapasalo tekee mielellään kolme: marja-, tomaatti- ja jugurttipohjaisen. Juhlavampaan ateriaan hän valmistaisi vielä georgialaistyylisen salaatin ja pyöräyttäisi pizzauunissaan ohuet leivät ruoka-annosten käärimiseksi.

– Ruokajuoma olisi georgialainen Saperav-punaviini. Se on vahvaa, selkeästi oman makuistaan ja siinä on hyvin kukkaisa bukee.

Haapasalo sanoo olleensa grillaamisessa pitkään hyvin perinteinen.

– Vasta viime vuosina olen alkanut laajentaa mökkigrillaamistani. Viime kesän ehdottomia lemppareitani olivat jäävuorisalaatti ja suippopaprika. Juuriselleri on myös äärettömän hienon makuinen juures sellaisenaan grilliin laitettuna, ja sitruunaa kannattaa ehdottomasti grillata. Kasvisten päälle laitettuna se antaa tosi kivasti makua.

Hän kannustaa rohkeisiin kokeiluihin omien suosikkien löytämiseksi. Paras tae onnistumiseen ovat laadukkaat raaka-aineet ja hyvät neuvot.

– Itse pyrin esimerkiksi aina hankkimaan lihat paikoista, joissa on lihamestari. He tietävät paljon ja ammattilaisilta saa parhaat vinkit.

Kun perusasiat ovat kunnossa, varmistuu se kaikkein tärkein.

– Grillaamisen pitää olla yhtä hauskaa kuin syömisenkin.