Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Armi Kunnaala, 33, pelastaa työkseen kukkia jotka muuten joutuisivat roskikseen – "Huomasin, että priimakuntoisia kasveja viskataan pois"

Kiertotalous: Hävikkiruoka on monille tuttua, mutta myös kukat voi kierrättää. Lapinlahden vanhassa hevostallissa viherkasvit pääsevät uuteen kukoistukseen.

Saisiko olla vähän käytetty pelargonia tai kimppu hyviä leikkoneilikoita?

Näitä ja paljon muita kukkia ja kasveja löytyy Lapinlahden entisen sairaalan kainalosta, jossa toimii Suomen ensimmäinen hävikkikukkakauppa Kukkis.

Kukkiksen yrittäjä Armi Kunnaala, 33, pelastaa työkseen kukkia, jotka muut kukkakaupat heittäisivät muuten jätteisiin.

– Olen aina rakastanut luontoa ja huomasin, että lähes priimakuntoisia kasveja viskataan hukkaan. Päätin tehdä asialle jotain, Kunnaala kertoo.

Hän heitti pallon puutarhaketju Plantagenille, joka ottikin idean suopeasti vastaan.

Sannaliisa muutti Helsingistä Siuntion ekotaloon ja kasvattaa nyt tulppaaneja – uskoo "slow flower" -ilmiön yleistyvän myös Suomessa

Yhteishanke ketjun kanssa käynnistyi kaksi vuotta sitten. Nyt Kunnaala hakee myyntiin tulevat hävikkituotteensa muun muassa Espoon ja Vantaan Plantagenista.

Myös osa helsinkiläisistä kukkakaupoista ja marketeista tekee Kukkiksen kanssa yhteistyötä.

– Ensimmäinen vuosi sujui hanketta käynnistettäessä, mutta viime kesänä oli jo mukavasti myyntiä, Kunnaala kertoo.

Käsiin kuoleville huonekasveille saa konsulttiapua – "Kysyntää ei ole aiemmin ollut näin laajasti", sanoo kotikäyntejä tekevä puutarhuri

Myös kukkakaupoissa halutaan minimoida hävikkiä.

– Suurissa kukkaketjuissa esimerkiksi orkideoille on määrätty viimeinen myyntipäivä, jonka jälkeen ne heitetään pois, vaikka kukat olisivat kuinka hyviä.

Marketeissa puolestaan myydään esimerkiksi kymmenen ruusun kimppuja, jotka poistetaan kokonaan myynnistä, vaikka vain yhdessä kukassa olisi jokin pikkuvirhe.

Hävikkikukkien määrän vähentymisestä on ollut hyötyä paitsi Kunnaalalle myös Plantagenille.

– Suuret puutarhaketjut tilaavat paljon kasveja, joten hävikkikin on yleensä mittavaa, Kunnaala kertoo.

– Kun hävikkikukat laitetaan muualla myyntiin, ketjut säästävät muun muassa jätemaksuissa ja henkilöstökuluissa.

Kukkiksessa myydyistä kukista tulee hävikkiä minimaalisesti.

– Kaiken yritän kierrättää mahdollisimman hyvin. Tiensä päässä olevista leikkokukista teen kuivakukkia ja terälehdethän voi käyttää hyödyksi kukkakonfetteihin, Kunnaala muistuttaa.

Yli 700 jonottaa viljelypalstaa Helsingissä ja odotus voi kestää jopa vuosia – kaupunkiviljelijät ovat hyvin sitoutuneita: "Siellä käy yli kahdeksankymppisiä"

Lapinlahdessa toimii mielenterveyskuntoutujien palvelutalo, jonka asukkaista yksi on käynyt auttamassa Kukkiksessa kasvien hoitamisessa.

Kunnaala on vakuuttunut siitä, että hävikintorjunnassa on Helsingissäkin paljon tehtävää.

– Esimerkiksi tyhjien toimitilojen – esimerkiksi koulujen – käyttöasteessa on kyllä parantamisen varaa. Oikeastaan olisi hyvä, jos otettaisiin käyttöön hävikkivero.

Entiseen kukkakauppaan Kalliossa perustettu kustantamo näyttää kuin siistiltä kahvilalta – "Kirjalla menee nyt tosi hyvin"

Tämä on yleisin moka suomalaiskodin sisustuksessa – Hanna Sumari: Keittiö on muuttunut eniten ja makuuhuoneesta tullut tasavertainen muiden tilojen kanssa