Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osuuspankeilla kova suunnitelma: uusi suurpankki aikoo haukata jopa 40 prosentin asiakasosuuden pääkaupunkiseudulta

Pankkifuusio: Osuuspankissa uskotaan, että vanha kunnon asiakaspalvelu on kasvun tae.

Kilpailu pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan pankkiasiakkaista kiihtyy, kun kolme Uudenmaan osuuspankkia kaavailee yhdistyvänsä valtakunnallisesti merkittäväksi toimijaksi.

Helsingin seudun, Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan osuuspankit kertoivat keskiviikkona fuusiosuunnitelmasta, joka synnyttäisi yli 600 000 asiakkaan pankin. Sen osuus koko valtakunnan asuntolainoista olisi 10 prosentin luokkaa.

Helsingin osuuspankin toimitusjohtaja Jarmo Viitanen sanoo, että fuusiolla halutaan vahvistaa osuuspankin jo ennestään vahvaa asemaa pääkaupunkiseudulla.

– Haemme nopeutta asiakaspalveluun pääkaupunkiseudulla, eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, Viitanen sanoo.

Osuuspankkien asiakasosuus pk-seudulla on Viitasen mukaan nyt 30 prosenttia. Osuus halutaan kasvattaa 40 prosenttiin, mikä toteutuu jo Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Fuusiostrategian ytimessä on asiakaspalvelu, mikä voi kuulostaa yhtä aikaa vanhalta ja uudelta reseptiltä. Pankkiala on ollut viime vuodet kovassa turbulenssissa, ja tehoja on haettu säästöillä ja konttoriverkostoa karsimalla.

Suunnitelma ei sisällä konttoriverkoston karsimista.

Nyt on toisin: Fuusiosuunnitelma ei sisällä konttoriverkoston karsimista, vakuuttaa Viitanen.

Sen sijaan osuuspankissa uskotaan, että nopea ja laadukas asiakaspalvelu on kasvun tae, kun pk-seudun asukasmäärä kasvaa ja asiakaskäyttäytyminen muuttuu.

– Helsingin osuuspankki on lisännyt asiakaspalvelua jo tänä ja viime vuonna. Taustalla on kysynnän vahva kasvu. Yhdistymisellä saamme lisää työntekijöitä asiakaspalveluun.

Viitanen myöntää, että pidemmällä aikavälillä asiakaskäyttäytymisen muutos voi johtaa myös konttoriverkoston tarkasteluun. Jo nyt kaikki asuntolainojen tarjouspyynnöt tulevat sähköisesti, ja myös sijoitusrahastojen myynti tapahtuu suurelta osin verkossa.

Osuuspankin kilpailuvalttina ovat bonukset, joilla asiakas voi maksaa esimerkiksi vakuutusmaksuja. Erittäin kilpailuilla markkinoilla pankin valintaan vaikuttaa vahvasti myös lainamarginaalit.

Marginaalien hintahaarukkaa Viitanen ei halua kertoa. Suomen Pankin viimeisimmän raportin mukaan uusien asuntoluottojen keskimarginaali on nyt 0,69 prosenttia, mutta asiakaskohtaiseen marginaaliin vaikuttavat muun muassa maksukyky, lainan määrä suhteessa vakuuden arvoon ja ostettavan asunnon sijainti.

Pankkien noin 1 100 työntekijää ovat siirtymässä uuteen pankkiin vanhoina työntekijöinä. Tukitoimintoihin fuusio voi Viitasen mukaan vaikuttaa.

– Kaikille työntekijöille tarjotaan kuitenkin työtä.

Uuden pankin pääkonttori on tulossa Helsinkiin. Viitasen mukaan tämä ei tarkoita, että liiketoiminnasta maksettavat yhteisöverot keskittyisivät pääkaupunkiin.

– Yhteisöveroa maksetaan sen mukaan, missä liiketoimintaa on. Arvion mukaan osuuspankkien Uudellamaalla maksamat yhteisöverot säilyisivät suurin piirtein nykyisellään.

Pankille tulisi vain yksi toimitusjohtaja, kun nykyisin heitä on kolme.

Laina- ja varallisuuspalveluiden lisäksi pankki tarjoaisi vahinkovakuutus- ja kiinteistönvälityspalveluja niin henkilö- kuin yritysasiakkaille. Päätös yhdistymisestä on määrä tehdä syksyyn mennessä, ja uusi pankki aloittaisi 2022 loppuun mennessä.