Taide: Mestari voi murtaa kameran takaa ennakkoluuloja.
Suomen valokuvataiteen museon K1 Kämp Galleriassa on kesän ajan esillä kaksi mielenkiintoista valokuvanäyttelyä, jotka peilaavat maailmaa hyvin eri tavoin.
Uwa Iduozee on Helsingissä ja New Yorkissa toimiva kuvaaja ja dokumentaristi. Hänen Blind Spots -näyttelyssä on esillä valokuvia, jotka Iduozee on kuvannut Yhdysvalloissa vuonna 2020.
Viime vuoden protestikuvastoa hallitsivat valokuvat konflikteista, joissa rasismia vastustavat mielenosoittajat olivat vastakkain vuoroin poliisin ja vuoroin äärioikeiston edustajien kanssa.
Tapahtumien uutisointi on Suomessakin keskittynyt konfliktikuvastoon, joka vahvistaa kahtiajaon tarinaa.
Iduozeen näyttely purkaa vallitsevaa kahtiajaon kertomusta ja kuvaa kriisitilassa olevan maan arkista rakenteellista rasismia ilman, että konfliktit asetetaan keskiöön.
Iduozeen valokuvissa nähdään, että vain etuoikeutetuilla on varaa olla epäpoliittisia ilman, että sillä on vaikutusta heidän arkeensa. Epäpoliittisuus on itsessään poliittinen teko, ja vain etuoikeutetusta asemasta käsin valokuvia voi tulkita neutraaleina.
Toinen Kämp Gallerian näyttely esittelee elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin lehtikuvia.
Monipuolinen kattaus Kubrickin varhaisvuosien lehtikuvista tarjoaa kurkistuksen paitsi ohjaajan uskomattomaan visuaaliseen maailmaan, myös 1940-luvun sodanjälkeiseen Amerikkaan.
Kansainvälisesti tunnustetussa Look-lehdessä työskennellessään Kubrick hioi rajaamisen, sommittelun ja valaisun taitojaan.
Lehdelle työskennellessään Kubrick saattoi myös kokeilla useita eri kuvaustyylejä.
Siinä missä Lookin toimittajat suosivat ajan kuvajournalismille tyypillistä selkeää asettelua ja luonnollista valoa, Kubrick jäljitteli ihailemiensa film noir -elokuvien synkkää ja alakuloista tyyliä.
Monet Kubrickin varhaisemmista kuvista ennakoivat jo hänen elokuvistaan tuttua kiihkotonta näkemystä elämästä.
Näyttelyt avoinna Valokuvataiteen museon Kämp Galleriassa, Mikonkatu 1, 29.8.2021 saakka. Lippuja ei tarvitse hankkia etukäteen.