Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotteita tulee Suomeen tällä viikolla ennätysmäärä – "Rokotuskattavuus nousee hyvään tahtiin"

Suomeen saadaan tällä viikolla jopa noin 356 000 koronarokoteannosta. Määrä on merkittävä, sillä esimerkiksi viime viikolla annoksia saatiin maahan noin 240 000.

– On tietenkin erittäin hieno asia, että saamme näin suuren määrän rokoteannoksia. Myös tämän jälkeen toimitukset jatkuvat arviolta yli 280 000 rokoteannoksen viikkotahdilla, eli pystymme pitämään kiinni hyvästä rokotusten etenemisen tahdista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo tiedotteessa.

Kaikista yli 16-vuotiaista jo yli puolet eli 51 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotusannoksen.

– Rokotuskattavuus nousee hyvään tahtiin. Esimerkiksi 50 vuotta täyttäneistä jo 80 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, Kontio sanoo.

Tällä haavaa rokotteita tarjotaan ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin.

– Pääosin kunnissa on siirrytty 40-60 -vuotiaiden rokotuksiin, mutta paikoin on jo avattu aikoja kaikille 16 vuotta täyttäneille.

Rokotuskattavuus vaihtelee alueittain, ja se on eri kunnissa 37-54 prosenttia.

Rokotteita on jaettu alueille rokotusvuorossa olevien ryhmien arvioidun koon mukaan, THL tiedottaa. BionTech-Pfizerin rokotteet tulevat isoissa laatikoissa, ja koska laatikot jaetaan kokonaisina, voivat saapuvat määrät vaihdella kunnissa.

Alueen väestön rokotushalukkuus vaikuttaa siihen, millä tahdilla uusia rokoteaikoja eri ikäryhmille avautuu.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on nyt Suomessa noin 43 prosenttia koko väestöstä eli 2,4 miljoonaa henkilöä.

Toisen annoksen saaneita on puolestaan noin 8 prosenttia eli 460 000 henkilöä. Tulevilla viikoilla annetaan noin 110 000-130 000 toista annosta.

– On erittäin tärkeää, että myös toinen annos otetaan, jotta saadaan paras mahdollinen rokotesuoja. Toisella annoksella pidennetään suojan kestoa ja vahvistetaan suojatehoa myös Suomessa liikkeellä olevia virusmuunnoksia vastaan, Kontio sanoo.

Koronarokotusten alueellinen kohdentaminen on päättynyt.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan rokotteita voitiin kohdentaa toukokuun loppuun asti alueille, joissa koronatapausten ilmaantuvuus on edeltävän 14 päivän aikana vähintään 100 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.