Vaalimainosten töhrimisistä satelee ilmoituksia – työnjohtaja: "Yhteydenottoja tulee muutamia päivässä"

Ilkivalta: Vaalimainoksia töhritään ympäri kaupunkia. Helsingin rakentamispalvelu Stara ottaa palautetta vastaan ja käy uusimassa niitä.

Helsingissä käytetään vaalien alla kymmeniä tuhansia euroja töhrittyjen vaalimainosten uusimiseen.

Ruskeasuolla Hakamäentien risteyksessä seisoo rivi vaalimainoksia. Perussuomalaisten vaalimainoksen päälle on ilmestynyt epämääräistä suttua.

Helsingissä vaalimainosten pystyttämisen ja muun siihen liittyvän hoitaa Helsingin rakentamispalvelu Stara.

– Vaihdamme rikotut ja töhrityt vaalijulisteet tavanomaisilla huoltokierroksillamme, mutta myös saamiemme yhteydenottojen mukaisesti, toteaa Staran vastaava työnjohtaja Juha Ovaska.

Helsingin pormestarin paikasta käydään tiukkaa kamppailua, myös somessa – Nämä asiat paljastuvat Anni Sinnemäen ja Juhana Vartiaisen twiiteistä

Kesäkuussa pidettävien kuntavaalien vaalimainoksissa mikään yksittäinen paikka tai paikat eivät ole nousseet esille. Töhrittyjä mainoksia löytyy tasaisesti joka puolelta kaupunkia.

– Julisteita vaihdetaan ympäri Helsinkiä, Ovaska sanoo.

Kaupungin osuus kustannuksista on noin 40 000 euroa.

Ovaskan mukaan yhteydenottoja töhrityistä mainoksista tulee päivittäin. Saatujen ilmoitusten perusteella mainoksia uusitaan.

Stara ei pidä kirjaa siitä, minkä puolueiden mainoksia töhritään eniten.

– Yhteydenottoja tulee muutamia päivässä, mutta emme kerää ryhmittymäkohtaisia tietoja julisteiden vaihdosta.

Helsingissä kustannuksista vastaa kaupunki. Kultakin puolueelta peritään vaalimainoksista tuhannen euron maksu.

– Kaupungin osuus vaalijulistepalvelun kustannuksista on ollut vaaleista riippuen noin 40 000 euroa. Tämä summa sisältää julisteiden liisteröinnin, asennuksen, töhrittyjen ja rikottujen mainosten vaihdon sekä niiden poistamisen vaalien jälkeen, Ovaska toteaa.

Vaalimainostelineitä pystytetään tämän vuoden vaaleissa noin 150 paikkaan ympäri Helsinkiä. Stara kiinnittää ja vaihtaa noin 2 400–2 600 vaalijulistetta.

Vaalijulisteita voi laittaa paikoilleen myös omatoimisesti Kuntaliiton suositusta noudattaen. Suosituksena on, että ulkomainonta alkaisi viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua. Julisteet kiinnityslevyineen on poistettava viimeistään viikko vaalien jälkeen.

Osa ehdokkaista intoutui jo käyttämään ehdokasnumeroitaan, vaikka ne vahvistetaan vasta perjantaina – Ei kannattaisi, sanoo vaalijohtaja

Vaalimainosten töhriminen ei yksikön johtajan Ville Alatypön arvion mukaan ole tämänvuotisissa vaaleissa ainakaan lisääntynyt.

– Töhriminen on enemmänkin ehkä vähentynyt kuin lisääntynyt.

Kymmenisen vuotta vaalimainosten parissa työskennelleen Alatypön arvioi perustuu silmämääräiseen havaintoon kentältä.

– Ainakaan vielä ilkivaltaa ei ole juurikaan näkynyt. Saa nähdä, miten esimerkiksi koulujen päättyminen tähän vaikuttaa. Se on vain arvailuiden varassa.

Vaalimainonta on siirtynyt vuosi vuodelta yhä enemmän sähköiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut