Viikkiläinen Iiris Hamunen, 16, on metsätuntija – Opettaja: "Kolmannes nuorista ei osaa lukea luonnon merkkejä"

Metsät: Kaikki helsinkiläisnuoret eivät ole vieraantuneet luonnosta. Iiris Hamusella on rautainen metsäntuntemus.

Viikissä asuva Iiris Hamunen, 16, liikkuu metsässä kuin kotonaan.

Hänen metsäntuntemuksensa on lähes vertaansa vailla: Latokartanon peruskoulua käyvä Hamunen sijoittui toiseksi vastikään ratkenneessa valtakunnallisessa Metsävisassa.

Metsävisa on Suomen metsäyhdistyksen järjestämä kilpailu, jossa kamppaillaan metsäasioiden tuntemuksessa.

Peruskoulun yläkoululaisille tarkoitettu visa käytiin nyt jo 40. kerran. Vuosittain visaan osallistuu lähes 25 000 oppilasta.

– Helsingissä on metsiä yllättävänkin lähellä. Minä pidän eniten juuri näistä Viikin metsistä. Kovin kauas ei tarvitse lähteä, Hamunen kertoo.

Helsingin keskustassa on paikka, jonka luontoelämykset moni ohittaa huomaamattaan – "Nämä eläimet eivät enää juuri ihmistä pelkää..."

Suomessa metsäntuntemus on erityisen tärkeää, sillä noin 600 000 suomalaista omistaa metsää – ja puun osuus kaikesta julkisesta rakentamisesta on piakkoin lähes puolet.

– Loogisella päättelyllä pärjää aika pitkälle niin metsässä kuin Metsävisassakin, Hamunen arvioi.

– Osa kysymyksistä oli tällä kertaa yllättäviä, esimerkiksi lajintunnistukseen liittyvät asiat.

Neljän vuosikymmenen aikana Metsävisa on muuttunut melkoisesti. Kun vielä 1980-luvulla tentattiin nuorten tietoja esimerkiksi metsurin turvavälineistä, nyt tutkitaan tietämystä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja metsien biodiversiteetistä.

Tervon pariskunta juo koivunmahlaa joka päivä – yhdestä puusta tulee kymmenen litraa päivässä

Rakkaus metsissä liikkumiseen on tuonut Hamuselle tullessaan myös kaksi muuta harrastusta: marjastamisen ja luontokuvauksen.

– Marjastamassa käyn vanhempieni mökillä Pälkäneellä ja valokuvia otan melkein kaikissa metsissä.

– On hienoa, että yhä useampi suomalainen arvostaa metsiä myös virkistyskäytön alueina.

Vielä tässä vaiheessa ei Hamusen oma uravalinta ole selkiytynyt: lukion jälkeen luontoon liittyvät opinnot kuitenkin kiinnostavat nuorta naista.

Biologiaa Latokartanon peruskoulussa opettavan Juha Wedmanin mukaan Iiris Hamunen on metsään ja luonnontuntemukseen liittyvissä asioissa poikkeuksellisen lahjakas.

– Osalle peruskoululaisista metsä sen sijaan on koko lailla vieras elementti. Ehkä kolmannes oppilaista ei juurikaan osaa lukea luonnon merkkejä.

– Nuoret eivät myöskään välttämättä ymmärrä olosuhteiden karuutta metsässä. Ja jos metsän luonnetta ei ymmärretä, silloinhan se voi olla jopa pelottava paikka, Wedman arvioi.

11 laudaturia kirjoittanut ylioppilas kertoo metodistaan: ”Luin kuusi, soitin kolme ja liikuin kaksi tuntia päivässä” – Evert tähtää nyt Sibelius-Akatemiaan tai Helsingin yliopistoon

Kuka?

Iiris Hamunen

Sijoittui 2021 toiseksi valtakunnallisessa Metsävisassa. Pääsi 2020 finaaliin samassa kilpailussa.

16-vuotias, asuu Viikissä.

Päättää keväällä Latokartanon peruskoulun 9. luokan.

Armi Kunnaala, 33, pelastaa työkseen kukkia jotka muuten joutuisivat roskikseen – "Huomasin, että priimakuntoisia kasveja viskataan pois"

Mustapuroa kunnostetaan Itä- ja Kaakkois-Helsingissä

Roskaa kertyy luontoon käsittämätön määrä ja nyt selvitetään tarkalleen, miten paljon – puhtaanapito maksaa pelkästään Helsingille vuodessa yli 11 miljoonaa euroa

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut