Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

7000 ihmisen futisturnaus täyttää Helsingin kentät viikonloppuna – "Saadaan pelata huippuolosuhteissa"

Stadi Cup: Euroopan suurin tyttöjen ja naisten jalkapalloturnaus alkaa Helsingissä.

Stadi Cup täyttää Helsingin jalkapallokentät 10.–13. kesäkuuta.

–Meillä on pitkään ollut tavoitteena saada turnaukseen 400 joukkuetta. Vaikka tänä vuonna ei ole käytössä koulumajoitusta, siitä huolimatta olemme saaneet peräti yli 330 joukkuetta mukaan, turnauksen toiminnanjohtaja ja entinen naisten maajoukkueen maalivahti Minna Kauppinen sanoo.

Stadi Cup on Euroopan suurin tyttöjen ja naisten jalkapalloturnaus. Ensimmäinen turnaus pelattiin jo 1986. Turnaus kerää kaupunkiin peräti vajaa 7 000 pelaajaa ja toimihenkilöä. Viime kesänä turnausta ei pelattu lainkaan.

Turnausjärjestelyt ovat Kauppisen mukaan onnistuneet.

– Pieni jännitys ja stressi on aina päällä, ja kevään aikana oli epävarmuus, että pelataanko vai ei. Järjestelyt muuten ovat menneet todella hyvin.

Stadi Cup järjestetään yhdistyspohjalla ja pääsääntöisesti vapaaehtoisten toimesta. Kauppinen on turnaustoimiston ainoa työntekijä. Yhdistyksen taustalla ovat FC Kontu ja HJK.

– Turnauksen aikana tarjoamme vajaalle 40 nuorelle viikoksi töitä. He toimivat turnausavustajina.

Koronapandemia alkaa Suomessa olla tasolla, jossa sosiaali- ja terveysministeriö on vapauttanut yhteiskuntaa ja valtakunnallisista toimenpidetasoista ollaan luopumassa.

– Onneksi saadaan startata kesäkuu Helsingissä iloisella ja hienolla turnauksella. Kerätä kaupunkiin lapsia, nuoria ja aikuisia pelaamaan jalkapalloa huippuolosuhteissa, Kauppinen toteaa helpottuneena.

Turnauksen tausta aikanaan oli luoda nimenomaan tytöille parhaat mahdollisuudet pelata jalkapalloa.

– Saadaan pelata hyvillä kentillä ja hienoissa olosuhteissa. Tämä on aina ollut iso näyteikkuna tyttö- ja naisjalkapalloilulle.

Stadi Cupin merkitys suomalaiselle naisjalkapalloilulle on vuosien saatossa ollut mittava. Valtakunnallinen ja laadukas tapahtuma kerää tänäkin vuonna joukkueita Hangosta Ouluun.

Yleisö tuskin pääsee kentän reunoille pelaajia ja valmentajia lukuun ottamatta.

– Striimaamme kaikki ottelut, joten halukkaat saavat seurata pelejä vaivattomasti verkon yli jännittäen lapsensa otteita.

Uniikki ja ainutlaatuinen tapahtuma pyörii omakustanteisesti. Yhdistys kerää joukkueiden ilmoittautumismaksuista runsaat 80 000 euroa. Yhteistyökumppaneilta saatu tuki on 30 000 euron luokkaa.

– Helsingin kaupunki tukee kenttävuokrissa ja on muutenkin yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Raha menee nuorten turnausavustajien palkkioihin, tuomarimaksuihin, palkintoihin, ja materiaaleihin. Tänä vuonna ei ole ulkomaisia vieraita, jatkossa toivon, että tämä on myös enemmän kansainvälinen turnaus, Minna Kauppinen unelmoi.