Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Helsingissä on aivan liian vähän yleisiä roskiksia" – Herttoniemenrannassa asuva Pia kerää koronamaskit pois puistoista, sen sijaan tähän roskaan hän ei kajoa

Vapaaehtoiset: Pia Villgrén uurastaa, jotta Helsingin roskat vähentyisivät. Uusin riesa on kadulle heitetty koronamaski.

Koronakausi on lisännyt helsinkiläisten intoa huolehtia ympäristönsä siisteydestä. Vapaaehtoisesti roskia keräävien puistokummien määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut reilusti.

– Kun normaaliaikana uusia puistokummeja on tullut mukaan vuodessa tuollaiset 50–100, viime vuonna heitä ilmoittautui lähes 400, kertoo kaupungin vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela.

Nyt rekisteröityneitä puistokummeja on Helsingissä jo noin 1 550. Osa heistä ei ole aktiivisia, mutta toiminta on koronakauden aikana selvästi piristynyt.

Yksi tuhansista roskaantumista vastaan taistelevista puistokummeista on Herttoniemenrannassa asuva Pia Villgrén, joka on kerännyt maassa lojuvia roskia jo parisen vuotta.

Koronakausi on muuttanut hänenkin keräyssaaliinsa laatua.

– Ylivoimaisesti eniten luonnosta löytyy nyt juuri kertakäyttöisiä koronamaskeja, Villgrén kertoo.

– Niiden määrä alkoi lisääntyä kaduilla viime syksynä, aiemmin maskeja ei sieltä juuri löytynyt.

Hän kerää roskat muovipussiin ja toimittaa ne sitten yleisiin jäteastioihin.

– Tupakantumppeihin en juuri kajoa, koska niitä on kaikkialla valtavasti. Keskityn vain suurempiin roskiin.

Villgrén käyttää roskia kerätessään pihtejä ja saaliinsa hän laittaa muovipussiin.

– Hanskoja en ole käyttänyt, sillä en koskaan koske käsin löytämiini roskiin.

Pia Villgrén on perustanut myös Hertsikanrannassa tapahtuu ry:n, jonka jäsenet ovat olleet mukana keräämässä roskia yhdessä ja yksityisesti. Yhdistykseltä saa lainata roskapihtejä.

– Viime vuonna saimme rannan siivoustalkoissa kerättyä kaikkiaan yli 30 jätesäkillistä rannassa ja lähimaastossa olevia roskia.

– Helsingissä on aivan liian vähän yleisiä roskiksia, ja se on osaltaan aiheuttanut sen, että esimerkiksi koirankakkoja jää paljon keräämättä.

– Minua ärsyttää suuresti se, että koirankakkapusseja laitetaan vieraiden taloyhtiöiden roskiksiin. Itselleni ei tulisi mieleenkään tehdä niin. Koirankakat kuuluvat omaan roskikseen, Villgrén muistuttaa.

Hän on organisoinut Herttoniemenrannassa myös talkoita, joiden aikana on kerätty roskia lähialueilta.

Helsingin puistokummit torjuvat talkoilla myös haitallisten vieraslajien – esimerkiksi kurtturuusun – leviämistä.

Monet vapaaehtoiset arvostavat sitä, että pitäessään huolta ympäristöstään he saavat samalla myös kuin huomaamattaan hyötyliikuntaa. Osa Helsingin puistokummeista keskittyy vain koirapuistojen ylläpitoon.