Yleinen autoilijoiden oikoreitti Länsi-Helsingissä ärsyttää – Ruuhkiin tympääntyneet lähiasukkaat haluaisivat läpiajokiellon

Niemenmäestä tulijan on vaikea päästä kääntymään oikealle Lapinmäentielle. Lapinmäentiellä seisoi autojono keskellä päivää. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Etelä-Haagan ja Niemenmäen asukkaita ärsyttää Lapinmäentien käyttö yleisenä läpiajotienä.

Munkkivuoren suunnasta Pasilan suuntaan ajavat autoilijat oikaisevat Huopalahdentieltä Vihdintielle Lapinmäentien kautta ja toisin päin.

Liikennemerkit ohjaavat käyttämään Haagan liikenneympyrän kautta kulkevaa reittiä, mutta esimerkiksi Googlen reittisuositus ohjaa ajamaan Lapinmäentien kautta.

Huopalahdentielle ja edelleen Lapinmäentielle purkautuu muun muassa Turunväylän liikennettä.

Liikenteen jonoutuminen Lapinmäentielle hankaloittaa Lapinmäentien sivukaduilla asuvien pääsyä koteihinsa ja niistä pois. Tie on ainoa väylä myös Niemenmäen asukkaille.

Lapinmäentien itäpään poikkikadun, Korppaantien, varrella asuva Mari Seikkula kertoo, että ainoa reitti kotoa lännen suuntaan lähtiessä on kääntyä liikenteen mukana oikealle ja kiertää Haagan liikenneympyrän kautta.

– Täältä ei pääse kääntymään vasemmalle autojonon läpi.

Erityisen puuroinen tie on aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan.

Seikkulan arvion mukaan hieman pidempi reitti liikenneympyrän kautta on useimmiten nopeampi kuin Lapinmäentien kautta ajo. Tietä oikopolkunaan käyttävät eivät sitä vain ajattele.

Tilanteeseen tympääntyneet asukkaat ovat ryhtyneet toimimaan. Asukkaat ovat tehneet omia banderolleja ja graffitteja Lapinmäentielle ajaville. Niissä muistutetaan läheisestä liikenneympyrästä ja varoitetaan jonoista.

Seikkula on perustanut nettiadressin, jotta tielle saataisiin pysyvä läpiajokielto.

– Lapinmäentielle ei ole tulossa läpiajokieltoa, valottaa liikenneinsinööri Taina Toivanen sähköpostitse.

Tähän on syynä se, että tie on katuluokitukseltaan alueellinen kokoojakatu.

– Haagan liikenneympyrän toimivuus olisi esimerkiksi uhattuna, jos sen kautta kulkisi myös Lapinmäentien liikenne, Toivanen kertoo.

Ennen koronaa tien keskimääräinen liikennemäärä oli noin 19 000 ajoneuvoa.

Toivanen huomauttaa, että tällä hetkellä liikenteen sujuvuutta hankaloittavat rakennustyöt. Työmaan on määrä valmistua heinäkuussa.

Suositulle oikoreitille läpiajokielto Länsi-Helsingissä

Toivanen toteaa, että läpiajokieltoja on Helsingissä purettu ja uusia läpiajokieltoja ei juurikaan tehdä, sillä niiden valvonta on hankalaa ja resursseja vievää toimintaa. – Valvojalla tulee olla näköyhteys läpiajavaan autoon koko katujaksolla, jolla läpiajokielto on.

Kaupungin näkemyksen mukaan Lapinmäentien liikennettä on jo rauhoitettu muun muassa erilaisilla hidasteilla.

Huopalahdentieltä liikenne Pasilan suuntaan ohjataan suoraan, Haagan liikenneympyrän kautta. Moni Pasilan suuntaan menijä kääntyy tässä kuitenkin oikealle Lapinmäentielle. Marjo J. Rämö

Merkittävä oikoreitti hidastuu työmaan vuoksi – Lapinmäentie peruskorjataan huhtikuussa

"Vähemmän tilaa vievämpi ja tiiviimpi" – Huopalahdentien remontti rukkaa myös Turunväylän risteystä

Munkin seudulle halutaan uimahalli – asukasmäärän kasvu yhtenä perusteluna: "Kohtuullisen kokoisen kaupungin verran ihmisiä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut