Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin keskustan terveysasemamyllerrys jatkuu vielä vuosia – väliaikaista apua Mehiläisen operoimasta asemasta

Paine Viiskulman ja Lauttasaaren terveysasemaa kohtaan helpottaa syksyllä, kun Ruoholahteen avautuu syys–lokakuussa keskustan uusi terveysasema, jonka palvelut tuottaa Mehiläinen.

Keskustan uusi terveysasema, joka on siis muuten kuin tavallinen kaupungin terveysasema, paitsi että palveluntuottajana on Mehiläinen, tuo lisäkapasiteettia, jolla pystytään vastaamaan nopeaan ikääntyvän väestön määrän kasvuun alueella sekä helpottamaan nykyisiä terveysaseman henkilökunnan rekrytointihaasteita. Mehiläinen myös hankkii terveysasemalleen tilat.

Ikääntyvän väestön määrä on kasvamassa keskustan terveysaseman alueella voimakkaasti. Yli 75-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan Viiskulman terveysaseman alueella kaikista Helsingin alueista eniten vuosina 2019–2030 eli heidän määränsä kasvaa ennusteen mukaan liki 2 700 asukkaalla.

Keskustan terveysasemapalveluihin liittyen kaupunginvaltuusto hyväksyi 16. kesäkuuta Helsingin keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelman. Kampin metroaseman kohdalla rakennettavaan keskukseen tulevat aikanaan sijoittumaan suunnitelmien mukaan Viiskulman, Töölön ja Laakson terveysasemien toiminnot.

Helsingin kaupunki järjesti kilpailutuksen Ruoholahden uuden terveysaseman palveluntuottajasta. Samalla kilpailutettiin myös Kannelmäen terveysaseman palvelujen antaminen ulkoisen palveluntuottajan toteutettavaksi, sen kilpailutuksen voitti Terveystalo. Kummankin alueen kilpailuun osallistui kolme yritystä.

Nämähän eivät ole ulkoistuksia.

Kyseessä on molemmissa tapauksissa kokeilu, joka kestää neljä vuotta. Helsingin kaupungilla on nelivuotisen sopimuskauden jälkeen vielä mahdollisuus ottaa käyttöön kahden vuoden jatkokausi.

– Eli nämähän eivät ole ulkoistuksia vaan puhtaasti ostamme lisäpalvelua parantaaksemme terveysasemapalvelun saatavuutta näillä alueilla. Lisäksi tämä lisää valinnanvapautta ja opimme mahdollisesti lisää yksityiseltä toimijalta, sanoo Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Palveluntuotantona hankittavat terveysasemat (keskusta ja Kannelmäki) ovat väestömäärältään melko samankokoisia.

– Kaupungin omilla tämän väestömäärän terveysasemilla on noin 8–9 lääkäri-hoitaja-työparia. Palveluntuottajat saavat itse määritellä henkilöstönsä koon ja rakenteen: ehtona on vain, että toiminta on asianmukaista ja vastaa riittävästi tarpeeseen eikä potilasturvallisuus vaarannu, Turpeinen jatkaa.

Hänen mukaansa Ruoholahden uuden terveysaseman asiakkaat tulevat koostumaan Ruoholahden, Jätkäsaaren ja pienen Kamppiin sijoittuvan alueen asukkaista. Nämä ovat tällä hetkellä pääosin Lauttasaaren terveysaseman hoidossa.

Mehiläinen kertoo perustavansa Ruoholahteen kokonaan uuden tiimityömalliin perustuvan terveysaseman. Sopimuskauden alussa terveysaseman vastuuväestö on noin 20 000 hengen kokoinen, mutta sen odotetaan kasvavan Jätkäsaaren väestömäärän voimakkaan kasvun vuoksi lähivuosina.

– Uusi tiimityömalli, laajemmat aukioloajat sekä digitaaliset palvelut mahdollistavat erittäin hyvän saatavuuden terveyskeskuspalveluihin. Tavoitteenamme on jonoton terveydenhuolto, sanoo Mehiläisen julkisten terveyspalveluiden toimialajohtaja Markku Näreneva tiedotteessa.

Helsinki sulkee lähivuosina 10 pientä terveysasemaa – Palvelut siirtyvät terveys- ja hyvinvointikeskuksiin

Lähihoitajille 30 e/kk, palomiehille 100 euroa – Näin Helsinki jakaa palkankorotuksia tänä vuonna, lääkäreille kertaluonteinen palkitseminen