Perinteisten grillien häätö jatkuu Helsingissä: "Tieto tuli yllättäen" –  nämä firmat jäävät uuden raitiotien alle

Hampuris-nimellä tunnettu Grilli on ollut Kyläsaarenkadun alueella vuodesta 1999. Tämän vuoden alussa se siirtyi uusille yrittäjille nimellä BR1 Hampuris. Yrittäjä etsii siirrettävälle rakennukselle uutta paikkaa. Aapo Siippainen

Aapo Siipainen

Helsingistä katoaa jälleen yksi grilli sekä bensa-asema, kun Kalasatamasta-Pasilaan-raitiotien rakentaminen alkaa Hermannissa tämän vuoden lopulla.

Helsingin kaupunki irtisanoi heinäkuun alussa Hermannissa sijaitsevan Br1 Hampuris -grillin ja St1-kylmäaseman vuokrasopimukset. Irtisanomisaika on yksi vuosi, joten toiminta voi jatkua vielä ensi kesään saakka.

Grilliyrittäjä Bahman Omar ei osannut odottaa kaupungin päätöstä näin pian.

– Tieto, että vuokrasopimus tullaan purkamaan tuli minulle yllättäen 2. kesäkuuta kuulemiskirjeellä. Käsitykseni oli, että vuokrasopimus olisi jatkunut samalla alueella ainakin vuoteen 2023. Tilanne on ikävä, Omar kertoo Helsingin Uutisille.

Kaupungille toimittamassa vastineessa Omar kertoi remontoineensa ravintolan ja keittiön kokonaisuudessaan tänä vuonna.

– Ravintola on remontoitu kokonaan ja kalusto uusittu nyt keväällä.

Grilli on rakennettu siirrettäväksi. Jatkaatko grilli jossain toisessa paikassa?

– Kun kaupunki irtisanoo vuokrasopimuksen, niin ei ole muita vaihtoehtoja. Olemme esittäneet kaupungille, että haluamme kuitenkin Hermanninrannan alueelta toisen paikan. Ravintolalla on omat kanta-asiakkaansa, ja sijainti on liiketoiminnan kannalta elintärkeää. Vaadimme siis lähellä nykyistä sijaintiamme kaupungilta uuden paikan.

Grilli työllistää yrittäjän mukaan neljä ihmistä. Bahman Omar aloitti grillin yrittäjänä viime keväänä. Vuonna 1999 valmistunut grillirakennus on ollut Kyläsaarentiellä kahdessa eri paikassa. Vuoteen 2016 asti se oli osa eri puolilla Helsinkiä toiminutta Hampuris-ketjua. Myös uusi yrittäjä käyttää Hampuris-sanaa markkinoinnissaan.

Viime vuonna Helsingin kaupunki antoi lähtöpassit muun muassa Kauppatorin ja Rautatieaseman edustan grilleille. Syyt liittyivät muun muassa kaupunkikuvaan ja liikenteen turvallisuuteen. Yhteensä grillejä hävisi viideltä tutulta paikalta.

Havis Amandalta häädetyn jäätelökioskin tilalle tuli yllättäen 24/7-jäätelöauto – kaupunki selittää mistä on kyse: "Etteivät ihmiset jää ilman jäätelöä"

Kauppatorin grillin Sami perusti uuden ravintolan yllättävään paikkaan – "Emme yritä tehdä premium-burgereita"

Grilliyrittäjä kertoo, että sisustus ja keittiö on uusittu tänä vuonna. Aapo Siippainen

St1-aseman myötä alueelta lähtee myös sen alivuokralaisena toiminut Jetwash-autopesula.

St1 on pyytänyt kaupungilta korvaavaa liikepaikkaa. Sellaista ei kaupungin mukaan ole tällä hetkellä kuitenkaan tarjolla.

ST1 ja sen yhteydessä oleva autopesula joutuvat jättämään Hermannin ensi kesään mennessä. Samalla alueilla olevien Nesteen ja Teboilin truck-asemien kohtalo on vielä epäselvä. Aapo Siippainen

Aivan grillin ja St1:n vieressä on myös Nesteen ja Teboilin dieselasemat. Kaupungin antamien tietojen mukaan ne voisivat jäädä nykyisille paikoilleen.

Kaupungin mukaan Nesteen ja Teboilin jatkoon otetaan kantaa vasta Hermanninrannan kaavoituksessa, joka kestää vielä usean vuoden. Hermanninrantaan suunnitellaan asumista noin 5000 ihmiselle.

Hermannin rantatien toisella puolella olevaan isompaan Neste-huoltoasemaan raitiotien rakentaminen ei vaikuta.

Kalasataman ja Pasilan välillä kulkevan raitiotien on tarkoitus olla käytössä vuoden 2024 aikana. Helsingin kaupunki

Linja 13

Kalasatamasta Pasilaan

Nihdin ja Pasilan välille on alettu rakentaa 4,5 kilometrin raitiotietä, jossa on 9 pysäkkiä.

Raitiotiellä on pääosin oma kaista.

Linjan 13 on määrä kulkea vuonna 2024.

Tulevia töitä valmistellaan parhaillaan Nihdissä.

Pasilassa katutöiden on tarkoitus käynnistyä elokuussa.

Katutyöt Hermannin rantatiellä alkavat joulukuun lopulla.

Linjan on tarkoitus linkittää raitiovaunut, junat ja metrot nykyistä paremmin toisiinsa.

Raitiotien yhteydessä rakennetaan muun muassa viherkaistoja sekä jalankulun ja pyöräilyn reittejä.

Hermannin rantatien itäpuolen kaistat eli pohjoiseen kulkeva liikenne siirretään Kyläsaarenkadulle

vuoden 2021 marraskuun alkupuolella

Kaupunki on arvioinut hankkeen budjetiksi noin 200 miljoonaa euroa.

"Kaikki pienet snägärit ovat kuolemassa" – Raipen grilli myy nyt porilaisia Kaivopuistossa ja yrittäjän mukaan ainakaan asiakaspulasta ei nakkikioskien katoaminen johdu

Näin ydinkeskustasta häädetyllä grillikioskilla menee nyt: "Eiväthän myynnit voi olla samoja kuin Helsingin rautatieasemalla"

Grillistä nousi kohu Helsingissä: Vihreiden valtuutettu siirtäisi keskustan parkkiruutuja ruokarekkojen käyttöön – "Paikka on erinomainen"

Kaupunki häätää 5 grilliä Helsingin keskustasta: Tonin kioski on este kovaa ajaville pyöräilijöille – "Päätös tuli ihan pommina"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut