Sulkeutuuko piruista tunnettu veistospuisto lopullisesti? – viikonloppuna ehtii vielä

Jos käynti taidemaalari Risto Vilhusen eli Leonardo da Vilhun veistospuistossa Sotungissa on aiemmin jäänyt vain aikeeksi, nyt se kannattaa toteuttaa. Saattaa nimittäin olla, että 75-vuotias Vilhunen pitää ateljeekotinsa yhteydessä olevaa veistospuistoa auki viimeistä kesää.

Runsaan viikon auki oleva veistospuisto avattiin lauantaina.

Vilhunen on sairastellut, mutta tänäkin vuonna on esillä uusia töitä, kuten eteistilassa 1930-luvun filmitähdistä renessanssityyliin toteutettuja maalauksia. Jo pihamaa on nähtävyys. Vuodesta toiseen puiston erityisinä katseenvangitsijoina ovat piruveistokset. Niitä on yli 140, ja Vilhunen on tehnyt ne satamien käytetyistä, isoista öljysäiliöistä.

Lisää teoksia, kuten uuden ajan Venuksia mallinukeista, on esillä ladossa.

1970-luvun alussa Sotunkiin muuttanut Vilhunen perusti veistospuiston 31 vuotta sitten ja sen jälkeen se on ollut avoinna lähes joka kesä. Lyhyestä aukioloajastaan huolimatta kävijöitä on tähän mennessä ollut yli 40 000.

Vilhunen on lahjoittanut tontin rakennuksineen ja veistospuiston veistoksineen Vantaan kaupungille.

Hän on myös intohimoinen taiteenkerääjä ja lahjoittanut muun muassa useita tuhansia maailmankuulujen taitelijoiden teoksia sisältävän kokoelmansa ja omat teoksensa eri museoille, kuten Vantaan ja Kuopion kaupunginmuseoille. Vilhunen on syntynyt Kuopiossa.

Veistospuiston alkuvuosina Vilhunen hoiti kaikki näyttelyyn liittyvät asiat itse, mutta runsaan kahdenkymmenen vuoden ajan Vantaan kaupunki on palkannut näyttelyoppaan veistopuiston aukiolon ajaksi. Jos hyvin käy, taiteilijan itsensäkin saattaa nähdä paikalla.

Vilhusen taidetta on parhaillaan esillä myös muun muassa Salon taidemuseossa, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa sekä Vantaan taidemuseo Artsissa Myyrmäessä.

Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa (Sepänrinne 6) on avoinna 25.7. saakka kello 14–18. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 15 e (vain käteisellä).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut