”Ylivuoto valuu lähiterasseille” – huippusuosittu Kasarmitori on tuonut säpinää myös naapuriravintoloihin

Toni Ahlgren tarjoili Kasarmitorin reunalla olevan The Cockin terassille Helsinki GT:n ja Aperol Spritzin. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Heinäkuu toi myös turistit, kun Kasarmitori ja sen ylitsevuotavaisuus oli aluksi perin helsinkiläinen ilmiö. Alan konkarit uskovat, että Senaatintori 2020 ja Kasarmitori 2021 säteilevät kaupunkiin vielä pitkään.

– Ravintolatorit ovat olleet positiivisia vetovoimatekijöitä. Kaupunkien keskustaan ei tulla enää ostosmatkoille kuten ennen. Niiden elinvoimaisuus tarvitsee tapahtumia, ravintoloita, konsertteja ja kulttuuria, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.

Hänen mukaansa vaikutus tuntuu myös ympäristössä.

– Torin läheisyydessä olevat ravintolat ovat saaneet merkittävän lisäyksen torin asiakasvirroista terasseilleen – ja iltaisin myös sisätiloihin.

Ravintoloitsija Timo Linnamäki Pastiksesta vakuuttaa samaa:

– Kun tori on täynnä, ylivuoto on valunut ainakin osittain lähialueen terasseille ja ravintoloihin sekä tuonut luonnollisesti asiakasvirtoja lisää toimintaympäristöön.

– Mielestäni tori on tyylikkäästi toteutettu kokonaisuus, joka on oiva lisä kaupunkikulttuuriin. On ehkä enemmän imagoasia, mutta kuten sanottu: lisää lähialueen kysyntää.

Senaatintori oli viime kesänä myös eräänlainen symboli.

– Senaatintorin merkitys koko kaupungille koronataistelun toivon luojana ja esimerkkinä, että kaupunki pystyy uudistumaan kriisinkin keskellä, oli paljon suurempi kuin yksittäinen liikevaihtolisäys ravintoloille, Vikström toteaa nyt.

Vikström ja Linnamäki näkevät eroa vuosilla 2020 ja 2021.

– Senaatintori oli keskeisempi sijainniltaan, mutta Kasarmitori on nyt näyttänyt potentiaalinsa. Yksi Helsingin unohdetuimmista toreista saa tästä toivottavasti elämänruiskeen. Se saa olla jatkossakin jossain muodossa osa kaupunkikulttuuria eikä vain autio läpikulkupaikka, Vikström arvioi.

– Kasarmitori on intiimimpi ja ja ”cosympi” kuin Senaatintori. Se on ehkä helpommin lähestyttävissä lähialueen asukkaillekin, Linnamäki vertailee.

Entä, lisäävätkö toritapahtumat alueen tai kaupungin vetovoimaa tulevaisuudessakin?

– Uskon tähän kyllä. Ovathan torit aluperin tarkoitettu ihmisten kokoontumis- ja viihtymispaikoiksi, Linnamäki sanoo.

Kasarmitorin terassit palvelevat 15. elokuuta saakka. Mitä jää sen jälkeen?

Paljon, sillä alue on ollut aina ravintoloiden suosima, vaikkakaan ei aina iso puheenaihe.

The Cockin moni muistaa vielä vanhana Kellarikrouvina. Paraatipaikalle uudistuneen ravintolan avasivat Sandron perustaja Richard McCormick ja Helsingin ruokakulttuuristrategiaa aiemmin vetänyt Ville Relander 2015.

Nurkan takaa löytyy Helsingin kahviloiden kivijalkaan kuuluva Eromanga. Lihapiirakoistaan tunnettu leipomo on saanut nimensä Tyynenmeren saaresta.

Torin toisella kulmalla Kaarle XII on Helsingin yöelämän kenties legendaarisin menomesta.

Kolmannella kulmalla häämöttää Krog Roba ja kulman takana Pikku Roba, jolla sijaitsevat palkitut ravintolat Timo Linnamäen vetämä Pastis ja ex-savoylaisten Olli Marttilan, Antti Uusitalon ja Matti Vesikkalan Vinkkeli.

Kierroksen torin ympäri täydentää kaakon kulmalla Aki ja Viviane Kallion Farouge – libanonilainen ravintola talvipuutarhalla.

Nakkikioskia ei enää löydy tältäkään torilta – sen sijaan Hesburger.

HU testasi Kasarmitorin kaikki 13 ravintolakojua – klassikkoannos hullaannutti raadin: "Todella hyvän makuinen!"

Kiivaasti odotettu terassi aukesi meren rannalle Helsingissä: ”Tämä on luksuspaikka!” – loppuuko ravintolan ilo kuitenkin lyhyeen?

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut