Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarjotaanko Helsingin kouluissa koronarokotuksia? – apulaispormestari:  "Koulujen alku on luonteva hetki"

Koronarokotteiden tarjoaminen Helsingin kouluissa saa kannatusta sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Daniel Sazonovilta (kok.). Kaupunki on suunnitellut asiaa, mutta päätöstä ei ole vielä tehty.

– Olisi hyvä, että valmistauduttaisiin siihen, että kouluterveydenhuolto kytketään mukaan koronarokotuksiin. Koulujen ja opiskelujen alku on sille luonteva hetki, Sazonov sanoo Helsingin Uutisille.

Sazonovin mukaan rokottaminen voitaisiin aloittaa kouluissa ja oppilaitoksissa toisen asteen opiskelijoista, jotka ovat 16 vuotta täyttäneitä.

– Uskon, että sillä olisi positiivinen vaikutus myös rokotekattavuuteen. Koko ikäluokka saisi rokotuksen samasta paikasta. Rokotusta ei tarvitsi lähteä hakemaan erikseen muualta, vaan sen saisi opiskelupäivän lomassa.

Myös kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on kannattanut ajatusta. 

–  On tärkeää saada laaja rokotekattavuus nopeasti myös nuorempiin ikäryhmiin. Kouluterveydenhuolto olisi hyvä keino tavoittaa koko ikäluokat, kun 12-15-vuotiaiden rokotukset alkavat, Razmyar sanoo.

Milloin rokotukset kouluissa voisivat alkaa?

– Aikataulusta ei ole puhuttu. Perusperiaate on toki se, että kaikki rokotukset saadaan käyttöön, ja mahdollisimman moni rokotetaan mahdollisimman nopeasti, Sazonov kertoo.

Olisiko kouluissa kiinteä rokotuspiste vai kiertäisikö se eri kouluissa?

– Jos ratkaisuun päädytään, käytännönjärjestelyt vaativat toki työtä.

Miten hyvin henkilökuntaa riittää rokotteiden antamiseen kouluissa?

– Keskeistä on yhteen sovittaa henkilökunnan työskentely oikein, ettei ongelmaa synny jonnekin toisaalle. Kouluterveydenhuollon ammattilaisia on ollut mukana muissa koronan torjuntana liittyvissä tehtävissä.

Sazonovin mukaan asiassa odotetaan myös hallituksen päätöstä siitä, milloin alle 16-vuotiaiden rokotukset Suomessa alkavat. Silloin kouluissakin voisi rokottaa useamman ikäluokan.

THL on kesäkuussa suositellut koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin. Tällä hetkellä rokotteen voi saada kuka tahansa 16 vuotta täyttänyt tai riskiryhmään kuuluva 12–15-vuotias.

Nasima Razmyar kirjoitti heinäkuussa Twitterissä, voiko riskiryhmien tai vielä rokottamattomien lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä edellyttää rokotteen ottamista.

– Rokottamattomat eivät ole riski vain itselleen, vaan myös muille ihmisille. Valinnanvapaus ei tarkoita, että voi vaarantaa toisen terveyden, Razmyar kirjoitti.

Sazonov viittaa asiassa julkisuudessa esitettyihin näkemyksiin.

– Asiantuntijoiden mukaan tähän saattaa liittyä työoikeudellisia ongelmia. Joka tapauksessa on välttämätöntä saada mahdollisimman korkeaksi, Sazonov sanoo HU:lle.

Razmyar kommentoi asiaa HU:lle sanomalla, että riskiryhmien kanssa työskentelevillä olisi hyvä olla täysi rokotesuoja.

– On hyvä, että toisen rokotteen antamista on voitu aikaistaa, jotta esimerkiksi opetushenkilökunta voi palata työhön täysin rokotettuna.