Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskusten paikkoja – uusia turvapaikanhakijoita vähän

Suomeen saapuu tällä hetkellä vain vähän uusia turvapaikanhakijoita. Tämän vuoksi Maahanmuuttovirasto vähentää kuuden vastaanottokeskuksen paikkamääriä vastaamaan paremmin tarvetta.

Yhteensä Suomesta vähennetään 153 vastaanottopaikkaa.

– Arvioimme turvapaikanhakijoiden määrien kasvavan, kun pandemiarajoituksia lievennetään. Toiminnallisesti ja taloudellisesti on järkevämpää säädellä toiminnassa olevien keskusten paikkamäärää kuin ensin lakkauttaa ja sitten taas perustaa keskuksia, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

Vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 5 160 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 2 250 asuu vastaanottokeskuksissa. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 1 100 vapaata paikkaa.

Koronapandemian aikana paikkatarve on vähentynyt noin 140 paikalla kuukaudessa.

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty yhteensä 356 kappaletta. Niitä jättivät eniten afganistanilaiset, irakilaiset ja somalialaiset.

Kun liikkuminen maailmalla on kevään jälkeen helpottunut, on Suomessakin ollut hakijamäärissä pientä nousua kevääseen verrattuna

– Hakemusmäärät ovat kuitenkin edelleen selvästi koronaa edeltävää aikaa alhaisemmalla tasolla, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Koronan myötä pienentyneet hakijamäärät ovat helpottaneet aiemmin kertyneiden käsittelyjonojen purkamista.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä oli jo viime vuonna alhainen. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin yhteensä 1 277.

Yhteensä turvapaikkahakemuksia on jätetty tänä vuonna tammi-kesäkuussa 1 032. Ensimmäisten turvapaikkahakemusten lisäksi on jätetty 676 uusintahakemusta. Niitä ovat jättäneet eniten irakilaiset.i