Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tytär miltei raivostui, kun Ritva, 68, kertoi lähtevänsä yli 40 vuoden liitosta – Ikäihmisten kokemukset avioerosta vaihtelevat paljon: "Moni tuntee tuntee syyllisyyttä"

Parisuhde: Ritva, 68, päätti vuosikymmeniä kestäneen liiton. Tytär piti tekoa vastuuttomana.

Helsinkiläinen Ritva, 68, on huojentunut nainen. Hänen takanaan on hieman yli 40-vuotinen avioliitto, joka ei kuitenkaan päättynyt puolison kuolemaan, vaan avioeroon kolmisen vuotta sitten.

– Mieheni Leo eristäytyi vuosi vuodelta yhä enemmän minusta. Mitään dramaattista ei tapahtunut, mutta hän tarttui yhä useammin pulloon, Ritva kertoo.

– Lopulta emme käyneet enää missään yhdessä, eikä meillä ollut yhteisiä tuttujakaan. Leo vain istui sohvalla ja tuijotti televisiota. Minua se ahdisti yhä enemmän.

Lopulta Ritva haki avioeroa.

Ritvan ja Leon tavoin eropäätökseen päätyy vuosittain yhä useampi iäkäs helsinkiläispari.

Kun vielä vuonna 2010 Helsingissä avioeroa haki 1 185 iältään yli 50-vuotiasta pariskuntaa, heidän määränsä oli viime vuonna jo 1 235. Trendi on ollut nouseva koko 2000-luvun ajan.

Nyt olen varma, että avioero oli hyvä päätös.

Eläkeliitto järjestää vuosittain sopeutumista tukevia kursseja, jotka on tarkoitettu yli 50-vuotiaille eronneille.

Nämä juuri senioreille kohdennetut Erosta eheäksi -kurssit ovat Suomessa todennäköisesti ainutlaatuisia – ainakaan muiden eläkeläisjärjestöjen ohjelmassa vastaavia kursseja ei ole.

– Ikäihmisten kokemukset omasta avioerostaan vaihtelevat hyvin paljon. Moni tuntee eron vuoksi syyllisyyttä, olipa hän sitten liitosta lähtijä tai hän, joka tulee jätetyksi, kertoo Eläkeliiton suunnittelija Anu Korhonen.

Vastaava kokemus oli myös Ritvalla.

– Vaikka päällimmäisenä tunteena oli helpotus, kyllä ero tuntui kieltämättä pahalta. Oltiin Leon kanssa kuitenkin oltu yhdessä vuosikymmeniä. Koko elämä oli rakentunut parisuhteelle, Ritva myöntää.

Korhosen mukaan avioeropäätös ajoittuu usein muihin suuriin elämänmuutoksiin, esimerkiksi eläkkeelle jäämiseen.

Ritva oli jo 60-vuotiaasta lähtien pohtinut eroamisen mahdollisuutta.

– Jossain vaiheessa päätin, että laitan asian vireille, kun pääsen eläkkeelle.

– Aloin varovasti puhua eroaikeista miehelleni. Ensin kysyin, että mitä hän ajattelisi, jos emme olisikaan elämän loppuun asti yhdessä. Hänelle ajatus oli ihan yllättävä ja hän alkoi mököttää.

Ritva antoi ajan kulua ja otti asian kuukauden kuluttua uudelleen esille.

– Silloin alkoi riitely. Leo huusi minulle, että mitä siitä naapurit ja sukulaisetkin ajattelevat, kun ”vanha akka ja ukko eroavat”. Minua alkoi pelottaa ja itkettää.

– Sitten Leo alkoi jauhaa ajatusta siitä, että minulla on joku toinen mies. Sanoin, että ei ole – kuten ei ollutkaan, Ritva kertoo.

Myöskään pariskunnan aikuiset lapset eivät eroaikeista ilahtuneet.

– Meillä on yhteinen tytär ja poika. Kumpikin reagoi uutiseen eri tavoin.

– Poika meni asiasta kuultuaan ensin hiljaiseksi, mutta sitten hän totesi, että ”miettikää nyt vielä, mutta se on tietenkin teidän oma asianne”, Ritva muistelee.

Eroparin tytär puolestaan miltei raivostui saatuaan tietää asiasta.

– Hän tiuski minulle, että Leo olisi pitänyt viedä juomisen takia hoitoon, eikä jättää häntä kuin nallia kalliolle.

Anu Korhosen mukaan ikäihmisten aikuiset lapset voivat olla vanhempiensa erouutisesta myös helpottuneita.

– Sellaisiakin kommentteja on lasten suusta kuultu, että ”olen ihmetellyt, miksette te ole jo aiemmin eronneet”.

Nyt Ritva on asunut omillaan jo useamman vuoden.

– Alussa oli hyvinkin raskasta asua yksin. Pelotti, kuinka selviän elämästä. Mutta viimeisen vuoden ajan olen ollut varma, että ero oli hyvä päätös. En vihaa Leoa mitenkään, joskus näemmekin kaupungilla. Hän on aika rauhallinen, ja toivon, että hän löytää otteen elämästään.

Ritvan ja Leon nimet on muutettu.