Näihin arkisiin asioihin suomalaisten rahat katoavat – lapsiperheen kulut kasvaneet jopa 137e/kk

Lapsiperheellä kuluu yhä enemmän rahaa asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen. Tämä johtuu ruoan, asumisen ja auton käytön kallistumisesta.

Suurin kustannusten kasvu on kolmilapsisen perheen taloudessa Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla 134–137 euroa kuukaudessa ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella 112–123 euroa kuukaudessa.

Pienin kustannusten muutos on yksin asuvan yli 65-vuotiaan naisen taloudessa. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla se on 40–42 euroa ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella 27–32 euroa kuukaudessa.

– Asumisen, ruoan ja liikkumisen kulutusmenot ovat suurimmat kaikilla kotitalouksilla, sanoo tiedotteessa projektisuunnittelija Anna-Riitta Lehtinen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Kustannukset ovat muuttuneet euromääräisesti vähän tai ei lainkaan muissa hyödykeryhmissä. Näitä ovat esimerkiksi kodin laitteet ja tarvikkeet.

Vuoden 2018 viitebudjettiin verrattuna tietoliikennemenot laskivat nyt 1–3 euroa kuukaudessa kotitalouden rakenteesta riippuen.

Viitebudjettien kulutusmenojen kattamiseen tarvitaan Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla yhden hengen taloudessa yli 1 400 euroa kuukaudessa. Näiden alueiden ulkopuolella tarvitaan yli 1 280 euroa ja muualla Suomessa 1 170 euroa kuukaudessa.

Pienituloisuuden raja oli vuonna 2019 yhden hengen taloudessa 1 280 euroa kuukaudessa.

– Helsingin, pääkaupunkiseudun ja yli 100 000 asukkaan kunnissa viitebudjetit ylittävät pienituloisuusrajan, mutta muualla Suomessa alittavat sen. Kulutustaso on niukka vapaa-ajan, terveyden ja henkilökohtaisen hygienian budjeteissa. Lisäksi viitebudjettien ilman lasta olevilta talouksilta puuttuu auto, Lehtinen toteaa.

Kuluttajatutkimuskeskus

Viitebudjetit

Laadittu kohtuullisen minimin kulutustasolle, jonka kulutusmenot ovat alhaisemmat kuin mitä on keskimääräisen kulutus, mutta joka on samalla hieman yli pienituloisuusrajan.

Kulutusmenoryhmät ovat ruoka, vaatetus, kodin tavarat ja laitteet, tietoliikenne, vapaa-aika, terveys ja hygienia sekä asuminen ja liikkuminen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut