Stailaa koiralle kurahousut tai tutustu hindin kieleen – "Ihmisillä on nyt aikamoinen itsensä sivistämisen nälkä", sanoo työväenopiston rehtori

Helsingin työväenopiston rehtori Ville Ylikahri iloitsee siitä, että jopa kotitalouden opiskelu on korona-aikaan mahdollista verkkoyhteyden avulla. Ilmoittautuminen opiston kursseille on parhaillaan menossa. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin työväenopiston kotitalousluokassa on vielä hiljaista, mutta kohta alkaa tapahtua: koronaepidemian hiljentämän työväenopiston oppilaat alkavat pian uudelleen virrata Opistotalolla pidettäville ruokakursseille.

Mutta esimerkiksi munakoiso-, parmesaani- ja tuorepastaruokien kimppuun pääsee alkavana syksynä myös verkon välityksellä.

Työväenopiston rehtori Ville Ylikahri arvioi, että etenkin kotitaloudessa opetus on onnistunut hyvin verkon välityksellä. Reseptit ja raaka-ainelistat on ilmoitettu oppilaille etukäteen ja varsinainen opetus on tapahtunut Teams-yhteyden avulla.

– Monet kurssit ovat taipuneet itse asiassa yllättävän mukavasti verkkokursseiksi. Kielissä verkko-opetus on ollut aivan luontevaa, samoin erilaisten luentojen kohdalla, Ylikahri kertoo.

Muutamaa kädentaitoainetta ei ole voitu opettaa verkossa – yksi niistä on savenvalanta, koska harvalla opiskelijalla on kotonaan omaa dreijauskonetta.

Siksi savityöt ja muun muassa teatterikurssit ovat olleet pääosin koronatauolla.

Korona ei ole nitistänyt oppimisen halua mitenkään.

Verkko-opetuksen määrän kasvu on ilmiö myös valtakunnallisesti. Viime vuonna koko Suomen kansalais- ja työväenopistoissa verkossa järjestettyjen kurssien määrä kasvoi vuoteen 2019 verrattuna peräti 17-kertaiseksi.

– Positiivista on se, että verkon kautta olemme saaneet kokonaan uudenlaisia opiskelijoita, Ylikahri iloitsee.

Ville Ylikahrin mukaan koronarajoitusten kevennyttyä viime heinäkuussa helsinkiläiset ovat rientäneet kouluttautumaan sankoin joukoin.

– Voi aivan hyvällä syyllä sanoa, että nyt ihmisillä on aikamoinen itsensä sivistämisen nälkä. Ei korona ole nitistänyt oppimisen halua mitenkään.

Alkuviikkoon mennessä Helsingin työväenopiston syyslukukauden opetukseen oli tehty jo noin 20 000 ilmoittautumista. Määrä on kuta kuinkin sama kuin samaan aikaan viime vuonna.

– Suosituimmat kurssit tulevat täyteen todella nopeasti, jopa muutamassa minuutissa. Tällaisia ovat kautta vuosien olleet keramiikkakurssit, Ylikahri kertoo.

– Se sijaan muun muassa kielikursseilla on tilaa, ja osittain se voi johtua siitä, että Helsingissä on juuri tällä alalla runsaasti opetustarjontaa myös muualla.

Ylikahrin mukaan yksi opiston harmillisimmista ilmiöistä on keskeytysten suuri määrä. Jopa joka kymmenes opinnot aloittaneista jättää urakan kesken.

Peruutuksista taas ei ole niin suurta haittaa, koska niiden ansiosta moni jonottajista saa itselleen kurssipaikan.

Helsingin työväenopiston lukuvuoteen mahtuu runsas kattaus uusia, yllättäviäkin kursseja.

Esimerkiksi Itämerentalolla varaudutaan syksyn sateisiin hyvissä ajoin: lokakuun alussa stailataan koiralle takki, viitta tai haalarit lämmittämään ja suojaamaan.

Malmitalolla puolestaan tehdään marraskuussa australialaisia ruokia ja Opistotalolla opiskellaan koko lukukausi bulgarian kielen alkeita. Muista kielistä tarjolla ovat opistossa lisäksi esimerkiksi hindi, korea ja katalaani.

Entä kiinnostavatko akrobatian alkeet tai telinevoimistelu? Molempia pääsee syksyllä opiskelemaan Meilahden ala-asteella.

Esittäviä ryhmiä on valittavana viisi: Teatteri Mellu, Opistoteatteri, Studionäyttämö, Theatre Vuosaari sekä Maunula-talon teatteri.

Opistot

Avointa opetusta kaikille

Kansalais- ja työväenopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia. Yksi vapaan sivistystyön oppilaitosmuodoista.

Opistoihin ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä.

Suomessa on yhteensä 177 kansalais- ja työväenopistoa.

Kursseille osallistuu vuosittain yli 600 000 opiskelijaa.

Opetukseen voi osallistua kuka tahansa iästä ja koulutustaustasta riippumatta.

Opetustunteja järjestetään vuosittain yli kaksi miljoonaa.

Tarkemmat tiedot Helsingin työväenopiston kursseista ja ilmoittautuminen osoitteessa ilmonet.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut