Pyörä lähtee voron mukaan 30–60 sekunnissa – "Ammattivarkailla on laitteet, joilla kaikki lukot katkeavat"

Kunnollinen lukko, nykyisin kaksi, on pyörän tärkein varuste. Mikko Välimaa

Mikko Välimaa

Pyörävarkauksien määrä noussee tänä vuonna samalle tasolle kuin viime vuonna, joka oli kaikkien aikojen ennätysvuosi.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää ja vakuutusyhtiöt maksoivat varkauksista korvauksia 11 miljoonaa euroa.

Varkauksia lisää se, että uudet pyörät ovat yhä kalliimpia ja niiden pimeä myynti verkossa on helppoa.

Pyöräliikkeessä työskentelevä Jasse Juvonen sanoo, että ammattivaras vie pyörän noin 30–60 sekunnissa riippuen siitä, miten ja mihin se on lukittu.

– Ammattivarkailla on laitteet, joilla kaikki lukot katkeavat. Hyvät lukot kuitenkin hidastavat varasta ja vähentävät houkutusta, Juvonen muistuttaa.

Juvonen suositteleekin hankkimaan laatulukon.

– Hyvät u-lukot maksavat 40–80 euroa. Ketjulukkojen hinta on 30–50 euroa. Niiden yhdistelmä on taittolukko, joka on paitsi kestävä, myös säteeltään laaja-alainen. Sellaiset maksavat 50–90 euroa.

Juvosen mukaan lukkoja on syytä olla ainakin kaksi. Toinen voi olla perinteinen runkolukko, joka on usein pyörän vakiovaruste.

Tärkeää on kiinnittää lukko pyörän runkoon sekä johonkin kiinteään kohteeseen. Lukittua pyörääkään ei pidä jättää houkuttelevalle paikalle, esimerkiksi juna-asemille, liian pitkäksi aikaa.

Helsingin Uutiset kertoi toissa viikonvaihteessa miehestä, jolta vietiin 4 000 euron arvoinen pyörä kotiovelta, vaikka se oli lukittu kahdella lukolla. Mies sai pyörän takaisin viritettyään varkaalle ansan Tori.fi-palveluun, jonne menopeli pian ilmestyi myyntiin.

Myös etupyörävarkauksien ehkäisyyn on olemassa teknisiä ratkaisuja. Juvonen esittelee mekanismia, joka aukeaa vain erikoisavaimella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut