Kuva: Tältä näytti suomalainen viinakortti – kävi tarinan mukaan Brasiliassa jopa ajokortista

Vanha viinakortti oli hyvin virallinen paperi. Hotelli- ja ravintolamuseo
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Motti! Se on paikka, josta tulee usein kysymyksiä kierroksella, vaikka juuri sillä kertaa ei olisikaan esillä Motin esineistöä. Toinen, mutta vähän eri sarjassa on Rosso. Kolmas kestosuosikki on Omenapuu.

Näin kertoo Hotelli- ja ravintolamuseon museolehtori Merja Nummi kesken suuren työrupeaman. Museon näyttelyt avautuvat pitkän kiinniolon jälkeen, ja museo on saanut aivan uuden ilmeen.

Motti sijaitsi Pohjoisella Hesperiankadulla entisessä suojeluskuntatalossa ja oli muun muassa Urho Kekkosen kantapaikkoja. Ravintola oli kuuluisa myös liekitetyistä pässinkiveksistä. Rosso puolestaan oli alunperin lahtelaislähtöinen pizzeriaketju, joka on nyttemmin kadonnut Helsingin keskustasta.

Omenapuu oli Eila Kuurnan ja hänen perheensä ravintola, joka sijaitsi Makkaratalossa. Se oli Taloustutkimuksen teettämässä tutkimuksessa aikanaan Suomen tunnetuin yksittäinen ravintolabrändi. Kansainvälisen ja italialaisen keittiön lisäksi brändiin kuului ensimmäinen lasten leikkipaikka ravintolatiloissa.

Lue lisää: Muistatko vielä Chez Mariuksen, Fabiansin, Motin, Wimpyn tai Carrolsin? – Moni aikanaan suosittu helsinkiläisravintola on enää muisto

Hotelli- ja ravintolamuseo täyttää nyt 50 vuotta. Nummen mukaan uusi ulkoasu on entistä raikkaampi. Jos näkökulma oli ennen elinkeinon, nyt näyttelyssä nostetaan esiin omakohtaisia kokemuksia ja niiden toivotaan herättävän muistoja ja tunteita vieraissa. Museo on siis entistä vuorovaikutteisempi.

Hyvässä lykyssä opastetulla kierroksella saa kuulla vaikka tämän vanhan tarinan:

”Suomalainen lähti joksikin aikaa Brasiliaan ja sai siellä vaihdettua Alkon viinakortin paikalliseen ajokorttiin. Niin viralliselta se näytti. Suomeen tultuaan hän sai sitten brasilialaisella ajokortilla suomalaisen ajokortin.”

Näyttely avautuu 8. lokakuuta. Päivää aiemmin järjestetään museokortin haltijoille mahdollisuus tutustu ennakkoon näyttelyyn, jonka nimi on ”Makuasioita – näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin”.

Yksityiskohtana kerrottakoon, että museolla on yli 100 000:n ruokalistan kokoelma. Näistä vain osa on esillä.

Hotelli- ja ravintolamuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G.

Nämä 3 ravintolaa rankattiin Jätkäsaaren parhaiksi – yrittäjä pelkää ongelmia: "Valtaosalle menestyminen on mahdotonta"

Helsinkiin uusi Michelin-tähti – Nämä 7 paikkaa ovat Suomen Tähtiravintolat

Onko tässä Suomen kallein hampurilainen? – yli puoli vuotta kiinni ollut burger-ravintola aukeaa Triplassa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut