Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Aluevaalien äänestysprosentti jäämässä jopa alle 40:n – Perussuomalaisten kannattajat ja eteläsuomalaiset äänestävät keskimääräistä epätodennäköisemmin

Vain 43 prosenttia äänestysikäisistä ilmoittaa äänestävänsä varmasti aluevaaleissa, Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) tiedottaa kyselytutkimuksestaan.

Ennen viime kesän kuntavaaleja 60 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä varmasti.

Ensi vuonna toteutuvien ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Äänestämisestään täysin varmojen osuus ennustaa melko hyvin toteutuvaa äänestysprosenttia, KAKS tiedottaa.

Kuntavaalien äänestysprosentti oli 55 prosenttia.

Nyt saatu tulos enteilee aluevaalien äänestysprosentin jäävän jopa alle 40 prosentin tason, tiedotteessa kerrotaan.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Kunnallisalan kehittämissäätiö listaa kyselytutkimuksen pohjalta tiedotteessaan myös keskimääräistä varmempia ja epävarmempia äänestäjiä.

Keskimäärää enemmän epävarmoja äänestämisestään ovat työntekijät, perussuomalaisten kannattajat, työttömät, vähemmän koulutetut ja eteläsuomalaiset.

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut, kokoomuksen kannattajat, uusmaalaiset sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään.

Vaalipiireinä ovat hyvinvointialueet ja vaaleissa valitaan jäsenet ja varajäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin.

Helsingissä ei äänestetä, koska pääkaupunki ei ole hyvinvointialue, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.

Hyvinvointialueet muodostuvat pääosin nykyisen maakuntajaon pohjalta, mutta Uudenmaan maakunnassa hyvinvointialueita on neljä.

Hyvinvointialueilla on itsehallinto ja ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto.

Aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen.

"Piilopuoluetuen" arvostelu laajenee – Hyvinvointialueilla suunniteltavana tuhansia sote-asioita, mutta nyt väännetään poliittisten ryhmien tuesta, olisi jopa 6000 euroa valtuutettua kohti joka vuosi

Hyvinvointialueiden valmistelussa tuhansia asioita levällään, mutta "piilopuoluetuelle" riittää aikaa – helsinkiläiset eri asemassa