Uutissuomalainen: Kuntaveroihin repeävät yli kaksinkertaiset erot

Kuntien kunnallisveroprosenttien välille tulee vielä tällä vuosikymmenellä yli kaksinkertaiset erot. Tämä ilmenee konsulttiyritys FCG:n Uutissuomalaiselletekemistä laskelmista.

Suurin rysäys tapahtuu 2023, kun sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Uudistuksessa kaikkien kuntien veroprosenteista lähtee näillä näkymin 12,39 prosenttiyksikköä. Tämänhetkisten tietojen mukaan suurin veroprosentti tulee olemaan yli 11 ja pienin alle 5.

Kunnallisveroprosenttien erot repeävät kuitenkin vielä lisää vuoteen 2030 mennessä. Suurimpana syynä ovat erot verotuloissa.

Sote-alueittain ääripäät ovat Helsinki ja Etelä-Savo. FCG:n laskelmissa pääkaupungin kunnallisveroprosentti olisi 5,61 vuonna 2030. Etelä-Savon kuntien keskimääräinen prosentti taas olisi 11,96.

Helsingissä on paljon työikäisiä asukkaita sekä hyvää tulosta tekeviä yrityksiä. Etelä-Savon asukasluku sen sijaan laskee nopeasti ja väestö on iäkästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut