Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katkarapuvaras iski Sörnäisten Alepassa ja uhkasi pysäytystä yrittänyttä naismyyjää puukolla – tällainen tuomio tuli

Hämeentien Alepassa tapahtunut erikoinen ryöstö päätyi Helsingin käräjäoikeuteen ja lopulta hovioikeuteen asti.

Erikoiseksi ryöstön teki se, että 34-vuotias mies anasti Sörnäisissä sijainneesta kaupasta ainoastaan pakasteita. Mies sulloi reppuunsa ainakin pakastekatkarapuja.

Kaupassa tapahtumahetkellä ollut naismyyjä kertoi alkaneen tarkkailla oudosti pakastehyllyllä käyttäytynyttä miestä. Sullottuaan pakasteet reppuunsa, mies yritti poistua kaupasta. Myyjä sai miehen kuitenkin kiinni kassalinjojen kohdalla ja yritti pysäyttää tätä. Pysäytyksestä hermostuneena mies kaivoikin yllättäen esille veitsen, nosti sen myyjän suuntaan ja käveli myymälästä ulos. Huomattuaan teräaseen myyjä perääntyi ja mies poistui kaupasta.

Poliisi tavoitti miehen myöhemmin ja vei tämän poliisiasemalle kuulusteluihin, joista mies vapautui 13 tunnin kuluttua seuraavana päivänä.

Välikohtaus tapahtui maaliskuussa 2019.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa 34-vuotiaan miehen ryöstöstä ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Mies määrättiin maksamaan myyjälle korvauksia kärsimyksestä 700 euroa.

Mies valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen ja piti tuomiota vääränä. Mies ei sanojensa mukaan ollut edes paikalla, kun ryöstö tapahtui. Hovioikeus ei tämän viikon maanantaina muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, joten tuomio jäi pysyväksi.

Tapauksen esitutkinnassa myyjälle oli järjestetty ryhmätunnistus, jossa naiselle oli näytetty seitsemän melko samannäköisen miehen kuvaa. Myyjä oli tunnistanut miehen kuvista. Korkein oikeus linjasi ratkaisussaan vuonna 2004, että oikein toteutettuna henkilön tunnistaminen on luotettava todistuskeino. Tunnistamista ei kuitenkaan voida pitää yksin riittävänä näyttönä syyllisyydestä rikokseen. Painoarvoa miehen syyllisyyteen toi se, että esitutkinnassa mies tunnisti itsensä videolta. Myöhemmin hän perui tunnustuksensa. Esitutkinnassa mies kertoi myös, ettei muistanut tapahtunutta päihtymystilansa vuoksi eikä varastaisi pakastekatkarapuja.