Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU-gallup: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveroa – vero kannettaisiin esimerkiksi sokerista

Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa, selviää Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Hallitusohjelmassa oleva terveysvero kannettaisiin esimerkiksi sokerista. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi viime kuussa, että hallitus valmistelee terveysperusteisen veron käyttöönottoa.

Terveysveroa vastustaa USU-gallupin mukaan 48 prosenttia ja kannattaa 37 prosenttia. Noin joka seitsemäs eli 15 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola uskoo monen gallupiin vastanneen ajatelleen, että terveysvero olisi yksi vero lisää ja jonkinlainen veronkorotus kokonaistasoon.

– Ei ajatella sitä, laskettaisiinko jotain veroa samaan aikaan.

Hän pitää silti hyvänä saavutuksena, että terveysveroa puoltaa yli kolmannes suomalaisista.

Ikäryhmistä vero saa selvästi eniten kannatusta 30–44-vuotiailta, joista 44 prosenttia suhtautuu veroon suopeasti. 18–29-vuotiaissa ja 60–69-vuotiaissa kannatus jää 36 prosenttiin, 45–59-vuotiailla ja yli 70-vuotiailla 32 prosenttiin.

Mikä korkeammin koulutettu vastaaja on, sitä todennäköisemmin hän puoltaa terveysveroa. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat sekä suurituloiset ovat vankimmin veron kannalla.

Kaikkein voimakkaimmin terveysveroa vastustavat perussuomalaisten kannattajat, peräti kolme neljästä. Myöskään Pohjois-Suomessa asuvat ja he, jotka kertovat koulutuksekseen ”muu”, eivät verosta järin innostu.