Helsinki-apu palkittiin – yli 70-vuotiaille helsinkiläisille soitettiin koronakriisissä liki 68 000 puhelua ja jaettiin 3 600 ruokakassia

Helsinki-avussa tavoiteltiin helsinkiläisiä ikäihmisiä ja kysyttiin millaista apua he arkeensa kaipaavat. Taustalla oli se, että koronakriisin alkuvaiheissa ikäihmisiä kehotettiin välttämään asiointia kodin ulkopuolella. Paula Virta / Helsingin kaupunki
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsinki-apu on saanut valtiovarainministeriön koordinoiman Avoin hallinto -hankkeen Demokratiatunnustuksen. Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakuntayhtymä organisoivat Helsinki-avun asiointipalveluksi yli 70-vuotiaille maaliskuussa 2020, jolloin kaikkia yli 70-vuotiaita oli kehotettu välttämään vallinneen koronatilanteen vuoksi kodin ulkopuolista asiointia.

Kaupungin ja seurakuntien työntekijät soittivat operaation aikana yli 70-vuotiaille helsinkiläisille 67 902 puhelua. Vapaaehtoiset jakoivat 3 662 ruokakassia, tekivät 342 lääkekuljetusta ja toimittivat 2 535 lähinnä hävikkiruoasta koostettua akuuttikassitoimitusta. Lisäksi vapaaehtoiset soittivat noin 700 keskusteluapua tarjoavaa puhelua.

Helsinki-apu tuli huomioiduksi tunnustuksella myös, koska sen yhteistyömallia voi hyödyntää tarpeen tullen myös tulevaisuudessa.

– Kyseessä oli matalan kynnyksen palvelu. Tarvittiin vain yksi puhelinsoitto ja avuntarvitsija olin toimintamme piirissä. Jos oli asiakkaiden palaute kiittävää, oli auttajienkin tahtotila aivan poikkeuksellinen, kuvailee Tiina Hörkkö, operaatiota johtanut nuorisotyön aluepäällikkö kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

Kesän 2020 kuluessa ikäihmisten avuntarve väheni ja puhelimet vaikenivat. Helsinki-avun toiminta lakkautettiin 31.8.2020.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut