Yritys: Merihakalaisen raivohuoneen asiakaskunnasta 70 prosenttia on naisia.
Tässä huoneessa on lupa päästää raivo valloilleen. Asiakas iskee pesäpallomailalla tulostinta, ja osien vielä sinkoillessa uusi lyönti pirstoo kahvinkeitintä kappaleiksi.
Raivohuoneiden alkuperämaana pidetään Japania. Suomessa niitä löytyy ainakin Turusta, Seinäjoelta, Tampereelta ja nyt Helsingistä. Yrittäjä Janne Raninen avasi neljä kuukautta sitten Raivoomon Haapaniemenkatu 14:n kiinteistössä, jossa äänekäs toiminta ei häiritse naapureita.
– Eka kaksi kuukautta oli vähän hiljaista, mutta sitten lähti käyntiin. Perjantait ja lauantait ovat suosituimpia päiviä, ne ovat ihan täynnä. Nyt tulee päivittäin yrityksiltä pikkujouluvarauksia.
Raninen muistetaan entisenä elinkautisvankina. Hän sanoo, ettei hänen taustallaan ole tekemistä yrityksen perustamisen kanssa.
Kolmesta raivohuoneesta suurimpaan mahtuu kuusi aikuista kerrallaan. Yhden käyntikerran 45 minuuttiin sisältyy alkuopastus, valokuvien ottaminen ja juomien tarjoaminen. Ennen raivoamista valitaan myös huoneen musiikki ja värimaailma sekä puetaan suojavälineet.
Hajotettavien tavaroiden joukossa suosikkeja ovat lasiesineet, tulostimet ja näppäimistöt. Myös omia tavaroita voi tuoda, mutta esimerkiksi puhelin ei käy, jos siinä on litiumakku.
– Nämä ovat käyttökelvottomia tavaroita, me annamme niille vielä yhden mahdollisuuden antaa jotain hyvää. Otamme lahjoituksia vastaan ja kierrätämme ne vastuullisesti.
Polypropeenista valmistetut pesäpallomailat kestävät paljon, mutta kulutuksesta kertoo, että Raninen ostaa kuuden mailan setin noin kerran kuukaudessa.
Raivoomon asiakkaista aluksi 85 prosenttia oli 25–45-vuotiaita naisia. Nyt kun asiakkaita käy enemmän, naisten osuus on yhä 70 prosenttia.
Raninen sanoo naisten aggressiota yhteiskunnassamme tabuksi, että naiset eivät saisi raivota eivätkä huutaa.
– Sehän on ihan naurettavaa, koska jokainen meistä on ihminen, kaikilla meillä on tunteet. Monet ovat kysyneet, saako täällä huutaa. Sanon, että saa ihan täysillä, anna mennä vaan. Yllättävän monet huutavatkin.

Raninen kertoo asiakkaiden sanovan huoneesta tullessaan, että on vapautunut olo. Hän perusti paikan juuri siksi, että höyryjä voi päästää ulos hauskalla tavalla.
– Kyllä minä tarjoan elämyksen. Totta kai siinä on ikään kuin sivutuotteena myös se, että jos on ahdistusta ja ärsytystä, niin sen saa purettua, mutta en tarjoa tätä minään terapiamuotona.
Kova treenimuoto valtasi Itä-Pasilan kadut ja pihat – "Pitää ylittää omat pelkonsa"
Ranisen suunnitelmissa on toisen Raivoomon avaaminen pääkaupunkiseudulla.
Hän uskoo, että nyt etäpalavereiden jälkeen monet kaipaavat sitä, että voi tavata työkavereita kasvotusten ja tehdä asioita yhdessä.
– Nyt on ollut jo melkein kaksi vuotta kiinni mahdollisuudet tuollaiseen, niin kyllä minä uskon, että tälle on tarvetta. Se, että joka ikinen lähtee täältä hyvällä fiiliksellä, se on minun mielestäni parasta.
Miksi nainen, 48, on naiselle, 29, susi? – Psykoterapeutti kirjoitti auki aggressioiden taustat